Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Публічні заклики до геноциду українського народу - судитимуть директора мовлення російського пропагандистського телеканалу «RT»

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора закінчено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно директора російського пропагандистського телеканалу за фактами публічних закликів до геноциду та насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади (ч. 2 ст. 442, ч. 3 ст. 109 КК України).

Розслідуванням встановлено, що директор мовлення телеканалу «RT», будучи публічною особою, яка має вплив на аудиторію російських телеканалів, упродовж січня-квітня 2022 року здійснював публічні заклики до геноциду українського народу та насильницької зміни та повалення конституційного ладу.

Російський пропагандист на YouTube-каналі та у власному Телеграм-каналі закликав фізично знищити частину українського народу, налаштовував російську аудиторію проти українців і переконував у доцільності вирішення суперечностей між Росією та Україною із застосуванням насилля. Також він закликав до повалення чинного в Україні конституційного ладу та ліквідації її державності.

Наразі підозрюваний включений до санкційного списку ЄС за поширення антиукраїнської пропаганди.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Головного слідчого управління СБУ за оперативного супроводу Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки.