Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Псевдореферендуми на окупованих територіях Донбасу, Херсонщини і Запоріжжя – ще низці організаторів повідомлено про підозру

Прокуратура продовжує притягувати до відповідальності представників псевдореспублік та окупаційних адміністрацій, які розпочали проведення постановочного волевиявлення щодо приєднання тимчасово окупованих територій Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запоріжжя до складу РФ.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури повідомлено про підозру так званим голові «ДНР», голові народної ради «ДНР» та члену «ЦВК ДНР» у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України та в участі в організації і проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у вересні 2022 року так званий голова «ДНР» у засобах масової інформації систематично заявляв про необхідність приєднання фейкової республіки до РФ.

А так званий голова народної ради «ДНР» скликав та провів позачергове засідання псевдоради, під час якого було винесено на розгляд та ухвалено фейковий закон «Про референдум ДНР з питання входження до складу РФ на правах суб’єкта РФ» і постанову про його призначення. Після чого «голова ДНР» підписав псевдозакон.

Також встановлено, що громадянка України – член «ЦВК ДНР» особисто голосувала за порядок підготовки до проведення референдуму на тимчасово окупованій території Донецької області і створення «закордонних виборчих дільниць». Окрім цього, жінка брала участь у вирішенні питань про фінансування роботи «виборчих комісій» із так званого «бюджету ДНР» та про порядок «голосування» за адресами проживання.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури повідомлено про підозру очільнику окупаційної військово-цивільної адміністрації, його так званому заступнику, так званій «голові ЦВК», а також «головам виборчкомів» Генічеського, Бериславського, Каховського і Скадовського районів, які взяли участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій Херсонщині. Всім сімом громадянам України інкримінують участь в організації і проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, впродовж липня - вересня 2022 року очільник окупаційної військово-цивільної адміністрації регіону організовував проведення псевдореферендуму. Він визначив ролі інших учасників, забезпечував фінансову та матеріально-технічну підтримку. Також за його вказівкою створено 206 «територіальних та дільничних виборчих комісій», сформовано реєстри виборців.

Інший підозрюваний – його так званий заступник забезпечував пропаганду та проведення агітаційних заходів, спрямованих на зміну меж державного кордону України, а також створення видимості «народного голосування» для підконтрольних РФ медіа-ресурсів.

Зі свого боку, псевдоначальниця департаменту внутрішньої і зовнішньої політики ВЦА Херсонської області, очоливши так звану ЦВК, займалася створенням територіальних виборчих комісій, формуванням списків виборців, облаштуванням приміщень та іншими організаційними питаннями.

Також серед підозрюваних - «голови виборчкомів» Генічеського, Бериславського, Каховського, Скадовського районів, які забезпечували «голосування» в громадах, у тому числі шляхом обходу жителів за місцем їх проживання.

Раніше вже було повідомлено про підозру голові окупаційної адміністрації Запорізької області, голові виборчої комісії окупаційної адміністрації Запорізької області, головам окупаційної адміністрації м. Бердянськ, Якимівської ОТГ, м. Мелітополь, голові окупаційної Мелітопольської районної адміністрації.

Робота зі встановлення та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до проведення псевдореферендумів, триває.

Досудове розслідування здійснюється слідчими СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.