Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Протидія порушенням прав людини: У березні шістьох правоохоронців засуджено за перевищення службових повноважень до реальної міри покарання у виді позбавлення волі

У часи боротьби з російським агресором не залишається поза увагою прокурорів питання захисту прав і законних інтересів кожної людини та громадянина. 

Стан реалізації принципу невідворотності покарання за вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних із катуванням та іншим видом неналежного поводження, перебуває на постійному контролі Офісу Генерального прокурора.

На виконання завдання Генпрокурора Андрія Костіна обласні прокуратури в межах компетенції вжили належних заходів для прискорення судового розгляду обвинувальних актів щодо працівників правоохоронних органів. Мова йде про факти катувань, перевищення влади або службових повноважень.

Лише у березні 2024 року прокурори домоглися вироків 6 правоохоронцям: 3 – на Харківщині, 2 – на Черкащині, 1 – на Сумщині. 

Усіх визнано винними у перевищенні службових повноважень, що супроводжувалися застосуванням насильства до потерпілих, а також спецзасобів.

Суди першої інстанції підтримали принципову позицію сторони обвинувачення та призначили їм реальні міри покарання – від 3 до 6 років позбавлення волі.

Харківська область

Вироком суду від 19.03.2024 засуджено трьох поліцейських полку поліції особливого призначення ГУ Нацполіції у Харківській області. Кожному призначено 3 роки позбавлення волі з позбавленням права упродовж 1 року обіймати посади в правоохоронних органах.

Обставини: під час патрулювання правоохоронці виявили в полі комбайн і трактор з причепом. Біля них знаходились сини власника транспортних засобів – ремонтували комбайн. Коли потерпілі повідомили про неможливість надати документи на підтвердження права власності на землю та техніку, але при цьому зазначили, що їх може привезти батько з дому, поліцейські застосували до них фізичну силу та упродовж тривалого часу спецзасоби – кайданки.

Кваліфікація: перевищення службових повноважень (ч. 2 ст. 365 КК України).

Сумська область

Вироком суду від 22.03.2024 засуджено поліцейського патрульної поліції у м. Суми до 6 років позбавлення волі. Також його позбавлено права обіймати посади в правоохоронних органах на 2 роки та спеціального звання «лейтенант поліції».

Обставини: правоохоронець без будь-яких підстав вдарив коліном у тулуб потерпілого, затриманого за адміністративне правопорушення. Чоловік отримав тяжкі тілесні ушкодження у вигляді закритої травми живота, розриву печінки, що супроводжувалися внутрішньочеревною кровотечею.

Кваліфікація: перевищення службових повноважень та завдання умисного тяжкого тілесного ушкодження потерпілому (ч. 1 ст. 121, ч. 2 ст. 365 КК України).

Черкаська область

29.03.2024 ухвалено вирок заступнику начальника сектору реагування патрульної поліції ГУ Нацполіції в Черкаській області та його підлеглому.

Обом призначено по 3 роки позбавлення волі. Також встановлено 1-річний строк позбавлення права обіймати посади в правоохоронних органах.

Обставини: патрульні, грубо порушивши встановлений порядок адміністративного затримання, безпідставно застосували до потерпілого фізичну силу. Заподіяли йому тілесні ушкодження середньої тяжкості: травми грудної клітки з переломом ребра, передпліччя з переломом променевої кістки, а також множинні гематоми тулуба.

Кваліфікація: перевищення службових повноважень (ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 365 КК України).