Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори Офісу Генпрокурора спільно з експертами розробили стандарти розслідування воєнних злочинів

Офіс Генпрокурора спільно з провідними національними експертами із міжнародного гуманітарного права розробив та представив методологічні посібники щодо стандартів розслідування воєнних злочинів для слідчих та прокурорів.

Команда експертів і практиків напрацювала одразу дві частини методологічних рекомендацій. Перша з них — «Стандарти розслідування воєнних злочинів. Загальна частина» — розглядає усі основні воєнні злочини, які фіксуються в Україні, та пропонує чіткі алгоритми щодо проведення процесуальних дій у вказаних випадках. 

Також окремо розроблено набір стандартів, що стосуються конкретного виду злочинів — «Незаконне позбавлення волі та катування». У ньому детально розглянуті особливості таких злочинів та запропоновані правила роботи для слідчих та прокурорів відповідно до сучасних світових підходів.

До розробки методологічних посібників долучилися представники Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора на чолі з начальником Департаменту Юрієм Бєлоусовим. Об’єднала експертів та організувала роботу Just Group — організація, яка досліджує кримінальну юстицію та розробляє рішення для трансформації системи.
Розроблені Стандарти розглянув та затвердив Генеральний прокурор Андрій Костін.

«Це один з перших продуктів такого масштабу та якості у сфері розслідування міжнародних злочинів, розроблений разом з практиками для практиків. Кожний етап розробки супроводжувався апробацією серед колег, які щоденно працюють з кримінальними провадженнями цієї категорії. Переконаний, ці документи стануть незамінним інструментом для поширення найкращих підходів в усій системі органів правопорядку та прокуратури», — зазначив Генеральний прокурор.

«Стандартизація є критично важливою в умовах, коли система стикається з новим видом злочинів, особливо з їх великою кількістю. Коли потрібно розслідувати, не маючи орієнтирів, як рухатися, то фактично витрачаємо час і робимо помилки. Стандарт задає нам горизонт роботи й допомагає виконувати наші завдання більш якісно», — підкреслив Юрій Бєлоусов.

Наразі триває робота над стандартами розслідування інших видів воєнних злочинів — надалі заплановано публікацію посібників на теми «Депортація» та «Напади на цивільні об’єкти».

Детальніше ознайомитись із методологічними посібниками можна за цим посиланням: https://bit.ly/WarCrimesStandards