Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: Захист культурної спадщини на Тернопільщині

Коментують: керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук, директор Департаменту культури і туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк, начальник відділу представництва інтересів держави в суді Тернопільської обласної прокуратури Олег Маслюк.

Одним із важливих напрямів представницької діяльності Тернопільської обласної прокуратури є охорона культурної спадщини – найпотужнішої складової формування української ідентичності.  

Україна має унікальні в історичному значенні рухомі і нерухомі пам’ятки, що підтверджують тисячолітні традиції державного права та устрою, є переконливим аргументом історичного права України на державність, ідентифікують нас як Український народ.

Відповідно до ст. 54 Конституції України культурна спадщина охороняється законом, держава забезпечує збереження історичних пам’яток та інших об’єктів, що становлять культурну цінність.

На теперішній час питання збереження пам’яток архітектури та археології є особливо актуальним для України.

За підрахунками фахівців, в Україні лише у ХХ столітті знищено близько 10 тисяч архітектурних об’єктів, які мали історико-культурну цінність.

У зв’язку із нерозробленням історико-архітектурних опорних планів історично населених місць, об’єкти, що знаходяться на їх території, фактично позбавлені належного правового захисту й перебувають під загрозою руйнування або спотворення.

Відповідною постановою Кабінету Міністрів України затверджено Список історичних населених місць України, до якого включено 30 історично населених місць розташованих у Тернопільській області, серед яких міста Тернопіль, Бережани, Бучач, Заліщики, Збараж, населені пункти Вищнівець, Гримайлів, Скала- Подільська, Товсте.

Проте, опрацюванням офіційних вебсайті органів місцевого самоврядування прокурорами встановлено, що з наведених 30 населених місць станом на 2023 рік погоджені, або подані на погодження історико-архітектурні опорні плани лише у 8 з них.

Містечко Вишнівець на Тернопільщині – родинне гніздо волинських князів Вишневецьких. Йому понад 600 років. Перша писемна згадка - 1395 році. Магдебурзьке право з кінця ХV століття. Окраса Вишнівця – Палац, який ми можемо побачити і сьогодні, був побудований у 1730-х роках. 

На даний час на виконанні перебуває рішення адміністративного суду за позовом керівника Кременецької окружної прокуратури до Вишнівецької селищної ради про вжиття заходів щодо замовлення розроблення та затвердження історико-архітектурного опорного плану історично населеного селища Вишнівець, який пред’явлено з метою збереження автентичності культурної спадщини та не допущення  руйнуванню історично населеного місця.

На виконання вимоги прокуратури Вишнівецька селищна рада провела відкриті торги щодо закупівлі історико-архітектурного опорного плану та уклала договір з учасником тендерної закупівлі про його виготовлення.

Скалат – містечко у Тернопільській області, яке оповите давньою та цікавою історією. Вперше згадується в 1512 році, коли воно входило до складу Теребовлянського повіту Руського воєводства в складі Польщі. На рубежі XVI-XVII сторічь Скалат отримав від польського короля Сигізмунда III Вази Магдебурзьке право. Перше, що приваблює туристів приїхавши до містечка – Скалатський замок – його древня велич. Особливий інтерес становлять підземні ходи Скалатського замку та пивниці. Поруч із замковими стінами стоїть величний неготичний костел Св. Анни.

Окружний адміністративний суд у лютому 2024 року задовольнив позов керівника Теребовлянської окружної прокуратури в інтересах держави до Скалатської міської ради про визнання бездіяльності Скалатської міської ради, яка полягає у невчиненні дій, спрямованих на замовлення розроблення історико-архітектурного опорного плану міста Скалат, протиправною. Також Скалатську міську раду зобов’язано вжити заходів щодо його розроблення та затвердження в установленому порядку.

Ця діяльність перебуває на постійному контролі керівництва обласної прокуратури. Робота на вказаному напрямі триває.