Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: У судовому порядку повернуто у держвласність повернуто майже тисячу гектарів земель оборони на Волині

Коментують: заступник керівника Волинської обласної прокуратури Олександр Бабенков, начальник відділу представництва інтересів держави в суді обласної прокуратури Тарас Смалюк, начальник пресслужби Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна, перший заступник голови Волинської обласної військової адміністрації Сергій Мовенко.

Прокурори проводять системну роботу з виконання представницьких повноважень щодо захисту права держави на землі оборони, що в умовах протистояння збройній агресії російської федерації набуває особливої важливості.

Уздовж державного кордону України відповідно до закону встановлюється прикордонна смуга. В її межах діє спеціальний режим використання земель, що необхідно для належного забезпечення обороноздатності держави та захисту кордону. Землі з таким статусом можуть перебувати лише у державній власності та у постійному користуванні військових частин Державної прикордонної служби України.

У межах своїх конституційних функцій прокуратура фіксує непоодинокі факти протиправної вибуття з державної власності земельних ділянок, що розташовані у прикордонній смузі та належать до земель оборони.

Землі оборони у прикордонних регіонах країни перебувають під особливою увагою прокурорів. Важливо відзначити результати роботи на цьому напрямі Волинської обласної прокуратури.

Прокурори представництва інтересів держави у суді регіональної прокуратури ґрунтовно опрацювали інформацію щодо незаконної реєстрації права комунальної власності на землі в прикордонних смугах на березі річки Західний Буг. Уздовж 220 км  вона визначає кордон між Україною і Республікою Польща, демаркація якого проходить по її фарватеру. Ряд ділянок сільськогосподарського призначення знаходиться в безпосередній близькості до державного кордону.

У Волинському обласному архіві та Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України знайдено матеріали відводу земельних ділянок для державних потреб на території ряду районів Волинської області. З них вбачається, що ще в 1946 році постановою обласної ради депутатів трудящих Волинської області визначено 800-метрову ширину прикордонної смуги від берегу річки. Цю територію передано в повне розпорядження прикордонних військ.

Саме відтоді ці землі набули статусу земель оборони та повинні використовуватись в оборонних цілях.

Прокурори встановили, що у 2013 році за ініціативою Головного управління Держгеокадастру у Волинській області проведено інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів. У Держземкадастрі було зареєстровано відомості про земельні ділянки сільгосппризначення, окремі них розташовані на березі Західного Бугу в безпосередній близькості до державного кордону. У такий спосіб незаконно змінено цільове призначення земель – з оборонного на сільськогосподарське.

З набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» від 28.04.2021 ці землі перейшли у комунальну власність як землі сільськогосподарського призначення та могли бути відчужені у приватну власність фізичних та юридичних осіб. Набуття у приватну власність цих земель суттєво би ускладнило їх повернення у державну власність.

З метою захисту інтересів держави органи прокуратури пред’явили 41 позов про визнання незаконними та скасування рішень органів влади, скасування державної реєстрації земельних ділянок та повернення їх у державну власність.

Загальна площа земель оборони складає 960 гектарів.

Прокурори звернулися до суду в інтересах Волинської обласної військової адміністрації до Поромівської, Литовезької, Рівненської та інших сільських рад області.

Наразі Господарський суд Волинської області розглянув та задовольнив усі ці позови, а 27 судових рішень вже реально виконані – незаконну реєстрацію скасовано, 733 гектари землі фактично повернуто у розпорядження держави.

Прокурори обласної прокуратури у цих справах подали близько 100 процесуальних документів та взяли участь у понад 120 судових засіданнях.

Суд врахував активну позицію прокурорів, надання належних, допустимих й переконливих доказів та визнав позовні вимоги обґрунтованими.

Ці результати є прикладом ефективної та системної роботи прокурора із виявлення порушень у сфері земельних відносин та встановлення підстав для представництва прокурором інтересів держави задля забезпечення обороноздатності держави.

Загалом прокурори Вінницької, Волинської, Закарпатської, Львівської та Одеської обласних прокуратур предʼявили 59 позовів про повернення понад 1,2 тисячі гектарів земель оборони.

В умовах воєнного стану стає очевидним необхідність створення на прикордонних смугах та підтримка функціонування мережі фортифікаційних споруд, мінних полів тощо.