Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: Попереджено незаконну забудову столичної «Микільської слобідки» в прибережній смузі Дніпра. Рішення Верховного Суду

За активної участі прокурорів Офісу Генерального прокурора та Київської міської прокуратури захищено від незаконної забудови землі в історичній місцевості «Микільська слобідка» на березі Русанівської протоки Дніпра.

Верховний Суд поставив крапку у судових спорах між територіальною громадою Києва та будівельним підприємством. Остаточно відмовив у поновленні договору оренди земель, що надавалися під забудову.

Мова йде про дві комунальні земельні ділянки загальною площею 1,2 га по вул. Микільсько-Слобідська у Дніпровському районі столиці. Вони знаходяться в межах прибережної захисноï смуги та входять до території пам’ятки місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір і долини річки Дніпро».


Прокурори встановили, що товариство орендувало спірні землі для будівництва багатофункціонального комплексу. Коли строк дії договору закінчився – забудовник звернувся до Київської міської ради з пропозицією продовжити договірні відносини. Йому відмовили, оскільки вимоги законодавства про оренду землі порушувалися.

Ймовірність будівництва об’єктів нерухомості на «Микільській слобідці» неодноразово викликала суспільний резонанс. Активісти та громадські організації проводили акції протесту, озвучували у численних публікаціях медіа свою однозначну позицію проти забудови.

Незважаючи на думку киян, товариство у 2020 році звернулося до суду з позовом про визнання поновленим договору оренди землі. Господарський суд міста Києва позов задовольнив.

На цьому етапі з метою захисту інтересів громади у сфері водного та пам’яткоохоронного законодавства прокуратура вступила у справу.

Апеляційний суд підтримав обґрунтовані доводи прокурора та учасників справи, скасувавши вигране забудовником рішення суду.

Попри це, товариство не полишало своїх намірів забудувати цінні для територіальної громади Києва землі та звернулося з касаційною скаргою до Верховного Суду. За результатами судового розгляду її залишено без задоволення, а рішення апеляційного суду про відмову у позові – без змін.

Перемога у цій справі – результат ефективного реагування прокурорів на наміри недобросовісних забудовників використати унікальний ландшафт та історичну місцевість у спосіб, що може її знищити, а громадян позбавити доступу до Русанівської протоки.

Також це є прикладом забезпечення справедливості при використанні земель як національного багатства.

Довідково:

«Микільська слобідка» – історична місцевість на лівому березі Києва, пік розвитку якої припав на першу половину XX століття. Тут розташовувалося поселення неоліту Дніпро-Донецької культури. Ця територія згадується з XV ст. як «земля напівкнязівська».

Спірні земельні ділянки перебувають під охороною Водного та Земельного кодексів України, оскільки розташовані в межах прибережної захисної смуги лівого берега р. Дніпро.

Землі водного фонду не можуть передаватись у приватну власність та у користування для інших цілей, ніж визначених законом. Також на них заборонено будівництво багатоповерхових будинків.

Збереження цих земель є важливим для належного функціонування всіх елементів довкілля та життєдіяльності людини.