Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: На Кіровоградщині завдяки прокуратурі 135 курганів набули статусу нововиявлених об’єктів археології

Коментують: начальник відділу управління представництва інтересів держави в суді Кіровоградської обласної прокуратури Анастасія Залюбовська, викладач кафедри історії України Центральноукраїнського державного університету ім. Володимира Винниченка, член спілки археологів у Кіровоградській області Кирило Панченко.

Робота прокурорів із захисту культурної спадщини є вкрай важливою.

На території Кіровоградської області налічується 5722 пам’яток культурної спадщини. З них 2643 – пам’ятки археології, тобто майже половина.

Історія краю починається із III-IV тисячоліття до н. е. – з часів Трипільської культури. Племена давніх мисливців, скотарів та землеробів залишили по собі численні історичні згадки. Саме тому Кіровоградщина є однією з найбагатших областей нашої країни на археологічні памְ’ятки.

Загалом у регіоні налічується понад 2 тисячі курганів, що потребують державного захисту.

Прокурори з’ясували, що ще в 2015 році на території Аджамської сільської ради Кропивницького району спеціалізована організація виявила 135 курганів, з яких 11 перебувають в аварійному стані.

Водночас уповноважені органи – сільська рада та Кіровоградська обласна державна адміністрація – не вжили заходів щодо обліку цих пам’яток археології і включення їх до Переліку об’єктів культурної спадщини.

З огляду на це, ускладнювався захист курганів з боку держави, забезпечення режиму охорони, укладення охоронних договорів, а також попередження руйнування і їх збереження.

З метою захисту інтересів держави та збереження пам’яток археології для майбутніх поколінь Кропивницька окружна прокуратура звернулась до суду з позовом. Вимагала зобов'язати Департамент культури та туризму облдержадміністрації та сільраду розглянути питання щодо внесення курганів до відповідного Переліку.

Кіровоградський окружний адміністративний суд позов прокурора задовольнив.

Відтак ОДА виконала позовні вимоги прокуратури – на цей час кургани набули охоронюваного статусу. Свою чергою сільська рада виділила кошти для дослідження нововиявлених об’єктів археології, що потребують рятувальних робіт.

Стан виконання судового рішення перебуває на контролі керівника Кіровоградської обласної прокуратури.

У сучасних умовах культурна спадщина нашої держави переживає тяжкі часи. Реагування прокурорів на виявлені порушення та своєчасне використання своїх представницьких повноважень є запорукою її збереження.