Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура звертається до людей: в Офісі Генпрокурора обговорили реалізацію проєкту «Прокурор Громади»

В Офісі Генпрокурора відбулася перша робоча зустріч щодо реалізації проєкту «Прокурор Громади», концепцію якого підписав Генеральний прокурор Андрій Костін.

У зустрічі взяли участь: начальник Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генпрокурора Олексій Бонюк, національний юридичний експерт IDLO та один з авторів програми Роман Шпирка, а також представники громадських організацій.

Під час зустрічі учасники обговорили низку питань, що стосуються основних аспектів імплементації програми, а також обмінялися думками щодо покращення запропонованого інструментарію.

Олексій Бонюк зазначив, що необхідність реалізації ініціативи «Прокурор Громади» назріла вже давно, оскільки даний проєкт є логічним продовженням комплексних реформ органів прокуратури, спрямованих на впровадження людиноцентричного підходу.

«Ті зміни та реформи, які впроваджуються в прокуратурі, спрямовані також на взаємну зміну сприйняття місця прокурора в житті громади та суспільства в цілому. Ми вже спостерігаємо певні зміни у ставленні громадян, але це лише початок. Саме ініціатива «Прокурор Громади» — це, можливо, саме та сполучна ланка, яка допоможе продовжити комплекс реформ, розпочатий ще до повномасштабного вторгнення», — підкреслив він.

Своєю чергою Роман Шпирка запевнив, що додаткового набору на посади прокурорів здійснюватись не буде, а для проєкту будуть відібрані прокурори з числа окружних прокуратур. Такі прокурори будуть сфокусовані на вирішенні певного ряду проблем та викликів в громадах, які будуть виявлені за результатами досліджень. Таким чином, ініціатива буде гнучкою відповідно до кожного регіону. 

Експерт також закликав представників громадянського суспільства долучатися до співпраці в межах проєкту, аби разом сформувати необхідний інструментарій для ефективної роботи прокурорів на місцях.

«Ключова складова програми — це партнерство між прокуратурою, іншими державними органами та представниками громадянського суспільства, які є важливими, і які мають вплив у своїх громадах. Ця співпраця має велику кінцеву мету — зростання рівня безпеки для жителів громад», — зазначив експерт.

Роман Шпирка також розкрив деталі роботи спеціалізованого підрозділу, який буде створено в рамках реалізації програми. За його словами, планується набрати близько пʼяти осіб на посади підрозділу задля належної координації роботи проєкту. Набір відбуватиметься на посади держслужбовців.

На початковому етапі підрозділ координуватиме роботу пілотної частини програми у чотирьох областях, а згодом опікуватиметься питанням реалізації ініціативи в усіх регіонах України. Робота даного підрозділу, а також реалізація основних положень ініціативи враховуватиме міжнародний досвід.

«Багато розвинених демократій вже практикують такі інструменти. США були одними із перших, започатковувавши такий підхід у роботі прокурорів ще у 80-х роках минулого століття. В Європі також є багато успішних прикладів впровадження таких практик, зокрема релевантний досвід Нідерландів та Швеції. Японія також імплементувала низку схожих положень. Тобто прокуратура звертається до людей, і це нормальна тенденція. Відповідно, такий досвід необхідно вивчати та враховувати задля належного застосування в нашій країні», — резюмував він.

В рамках реалізації проєкту також планується підвищення компетенцій прокурорів, які будуть відібрані для участі в програмі, зокрема у сфері комунікацій, лідерства в громадах та проєктного менеджменту. Відповідну підготовку пройдуть і працівники новоствореного підрозділу.

Представники громадських організацій висловили готовність посилити співпрацю з Офісом Генпрокурора у сфері реалізації програми та надати необхідну інформацію, яка допоможе ефективніше адаптувати нову ініціативу до потреб регіонів.

За підсумками зустрічі було сформовано перелік питань, які додатково будуть допрацьовані в рамках підготовки проєкту до реалізації.