Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура зобов’язала власника пам’ятки архітектури – головного корпусу дитячого санаторію «Люстдорф» укласти охоронний договір

Коментують: начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Одеської обласної прокуратури Ольга Стоянова, завідувач сектору правового забезпечення Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації Інна Ткачук, експерт департаменту охорони здоров’я Одеської обласної військової адміністрації з педіатрії Тетяна Покотілова.

Одним із загальнодержавних пріоритетів залишається захист інтересів дітей та охорона дитинства, тому органи прокуратури Одещини вживають вичерпні заходи з метою ефективного захисту інтересів держави на даному напрямі.

За позовом Київської окружної прокуратури м. Одеси суд зобов’язав Державний заклад «Дитячий спеціалізований (спеціальний) санаторій «Люстдорф» Міністерства охорони здоров’я України укласти охоронний договір на пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення.

Протягом тривалого часу власник об’єкта нерухомості – Державний заклад «Дитячий спеціалізований (спеціальний) санаторій «Люстдорф» Міністерства охорони здоров’я України, не виконував роботи з ремонту й відновлення будівлі-пам’ятки, хоча санаторій активно експлуатувався для лікування та відновлення дітей. Така бездіяльність призвела до погіршення стану пам’ятки архітектури (в окремих ділянках чільного та дворового фасадів спостерігаються тріщини, відшарування тиньку та фарби) і загрози її остаточного руйнування та знищення.

Це стало підставою для звернення прокурора до суду з відповідним позовом, який на теперішній час задоволено.

Укладення охоронного договору забезпечить визначення особливостей режиму використання будівлі-пам’ятки, види і терміни виконання реставраційних, консерваційних, ремонтних робіт й інших пам’яткоохоронних заходів задля її охорони та збереження для нинішнього і майбутніх поколінь, при цьому особливо враховуючи перебування там дітей, їхнє лікування та оздоровлення.

Довідково: південна частина міста Одеси історично формувалась, як зона рекреації, а в подальшому виявилась місцем концентрації санаторіїв та курортів, тому дуже важливими спорудами громадського призначення тут стали лікувальні будівлі. Серед них на особливу увагу заслуговує Головний корпус кістково-туберкульозного санаторію для дітей (на 500 ліжок) по вул. Зої Космодем’янської, 1 на високому березі житлового масиву Чорноморка (тепер Люстдорф) в Одесі.

У ХІХ столітті санаторій функціонував як готель та користувався величезною популярністю. У 1914 році санаторій увійшов до путівника Карла Бедекера для мандрівників, в якому зазначалося, «що в чотирьох милях від Великого Фонтану знаходиться німецька колонія Люстдорф або Ольгіно, популярний курорт і як місце для проживання рекомендується готель «Вілла Кітті», яку побудував Вільям Вількот».

Після революції готель було націоналізовано, а його будівля була передана для організації дитячого санаторію, на базі якого в 1922 році відкрито дитячий притулок.

Спорудження будівлі головного корпусу розпочато у 1934 році за проектом, розробленим групою архітекторів: І.Н. Альтером, А.Р. Копиловим, В.Л. Фельдштейном, на чолі з Ф.А. Троупянським. Будівництво тривало до 1938 року. В інтер’єрах головного корпусу збереглися автентичні віконні вітражі з рослинним орнаментом та абстрактними малюнками.

Вже з 1937 року у цій будівлі отримували лікування 350 дітей з кістково-суглобовим туберкульозом, у тому числі з використанням оперативних методів, терміном від 2-х місяців до 2-х років.

Будівля головного корпусу санаторію прийнята під охорону держави рішенням виконавчого комітету Одеської обласної ради народних депутатів від 15.08.1985 та занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення на підставі наказу Міністерства культури і туризму України від 05.04.2011.

У 1993 році санаторій перейменовано в санаторій «Люстдорф». У 2009 році санаторій був нагороджений дипломом всеукраїнського проекту «Флагмани сучасної медицини» за вагомий внесок у розвиток іміджу охорони здоров'я України.

Високо оцінюють роботу здравниці діти, що відпочивають в санаторії та їхні батьки.