Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Війна РФ проти українських дітей – розслідується 1042 кримінальних провадженнях

Офіс Генерального прокурора та органи прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у 1042 кримінальних провадженнях щодо злочинів, пов’язаних зі збройною агресією РФ проти України, вчинених стосовно дітей та у сфері охорони дитинства. З них 491 – за фактами збройного нападу на установи та заклади для дітей, 551 – воєнні злочини проти дітей.

Про підозру у скоєнні злочинів проти дітей вже повідомлено 11 військовослужбовцям РФ, зокрема щодо сексуального насильства над неповнолітньою.

За офіційними даними ювенальних прокурорів, від збройної агресії РФ загинуло 243 дитини, 446 – поранено, 145 дітей вважаються зниклими безвісти. Найбільше дітей постраждало в Донецькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Запорізькій та Чернігівській областях.

Серед загиблих від воєнних злочинів РФ 130 хлопчиків та 79 дівчаток, стать ще 34 дітей наразі встановити не вдалося. Наймолодшим загиблим дітям було 23 дні, півтора та три місяці. 

166 дітей загинули від бомбардувань та обстрілів цивільної інфраструктури збройними силами РФ, 36 – окупанти розстріляли уцивільних автомобілях, на яких родини намагалися виїхати в безпечні місця, 17 – були вбиті прицільним пострілом військових РФ, 13 – загинули під час евакуації “зеленими коридорами”, 6 – підірвалися від детонації бойових снарядів, 5 – померли, не дочекавшись медичної допомоги та під завалами. 

Через постійні бомбардування та обстріли пошкоджено 1937 закладів освіти, 181 з яких зруйновано повністю.