Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура у Верховному Суді попередила незаконне використання одного з найбільших родовищ пісків на Буковині

За принципової позиції Офісу Генерального прокурора Верховний Суд залишив без змін постанову суду апеляційної інстанції, якою суб’єкту господарювання відмовлено у наданні дозволу на видобуток піску строком на 20 років поза аукціоном.

Доведено, що приватне підприємство незаконно поза конкурсом намагалося отримати у користування Онутське родовище в Чернівецькій області, яке є одним із найбільш цінних родовищ піску в Україні.

Попри вимоги законодавства, не маючи виключних підстав для отримання спецдозволу на користування надрами без проведення конкурсних торгів, підприємство звернулося до суду з позовом. В ньому йшлося про зобов’язання Держгеонадр України видати такий дозвіл.

Товариство мало на меті отримати у користування ділянку, вартість якої, як показує практика, у ході аукціону може зрости у майже 5 тис разів від стартової.

Стартова ціна одного з таких лотів була 6 тис грн, а за результатами торгів сягнула 29 млн грн. При цьому до аукціону було допущено 14 учасників.

Суд першої інстанції - Окружний адміністративний суд м. Києва у квітні 2021 року задовольнив позовні вимоги підприємства. Проте відповідач оскаржив до апеляційного суду таке рішення.

З огляду на те, що питання користування природними ресурсами виключно у встановленому законодавством порядку має важливе значення для інтересів держави, Спеціалізованою екологічною прокуратурою Офісу Генпрокурора здійснено вступ у справу на стадії апеляційного розгляду.

Шостим апеляційним адміністративним судом відмовлено у задоволенні позову суб’єкта господарювання.