Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура у Верховному Суді домоглася повернення державі Дорогобузького Городища

Верховним Судом задоволено касаційну скаргу заступника керівника Рівненської обласної прокуратури на постанову Рівненського апеляційного суду та зобов’язав повернути у державну власність земельну ділянку площею 0,3 га, на якій знаходиться об’єкт культурної спадщини національного значення – пам’ятка археології Городище і селище літописного міста Дорогобужа IX-XIII століття.

Прокуратура встановила, що на території Горбаківської сільської ради одному з місцевих жителів для індивідуального садівництва передано у власність 0,3 га землі. Проте ця ділянка знаходиться в межах об’єкта культурної спадщини національного значення та включена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. А відтак згідно з нормами земельного законодавства не може передаватися у приватну власність.

Звернення прокуратури до суду зумовлене необхідністю відновлення законності при вирішенні питання передачі у приватну власність земель історико-культурного призначення та захисту права власності на землю Українського народу, історичних пам'яток – як об’єктів, що становлять культурну цінність Української держави.

Суд першої інстанції позовну заяву прокуратури задовільнив, а апеляційний став на бік нового власника земельної ділянки. Верховний Суд підтримав прокурора та постановив, що земельна ділянка, розташована в межах пам`ятки археології національного значення, не може перебувати в приватній власності громадян, а відтак підлягає поверненню у державну власність в особі Рівненської обласної державної адміністрації.