Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура повернула державі 777 га природно-заповідних земель лісового заказника «Урочище Унава»

Рішенням господарського суду Київської області задоволено позов заступника Генерального прокурора та повернуто у державну власність земельні ділянки природно-заповідного фонду лісового заказника загальнодержавного значення «Урочище Унава» площею 777 га.

Спеціалізована екологічна прокуратура встановила, що у лютому 2021 року органи державної реєстрації прав попри законодавчо встановлену заборону, на підставі підроблених документів зареєстрували право приватної власності на земельну ділянку лісогосподарського призначення та природно-заповідного фонду. Відповідно до законодавства території та об’єкти природно-заповідного фонду, до яких належить заказник, є власністю українського народу та не можуть передаватись у приватну власність.

Реагуючи на виявлені порушення, Спеціалізована екологічна прокуратура звернулася до суду із позовом про повернення земель у державну власність.

Довідково:

Ще у 1996 році Указом Президента України лісовий заказник «Урочище Унава» оголошено заказником загальнодержавного значення.

Заказник створений з метою збереження лісового масиву на лівому березі річки Унави, який має велике природне значення, з ділянками старих дубів віком 100-150 років і багатим тваринним світом, зокрема занесеними до Червоної книги України тваринами.

На території заказника також росте Дуб Палія, або дуб черещатий — об’єкт природно-заповідного фонду місцевого значення. Його вік перевищує 350 років, діаметр становить 3,8 метра, а висота сягає 25 метрів. За легендою, його посадив козацький полковник Семен Палій. У 1972 році дерево отримало охоронний статус.

Крім того, видобування питних підземних вод для централізованого водопостачання міста Фастів на водозаборі «Волицький» здійснюється з річки Унава на території заказнику «Урочище Унава».

Заповідний об’єкт також використовується громадянами України для відпочинку, піших прогулянок екскурсійними стежками, велопрогулянок.