Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура передала в АРМА обладнання ботоферми вартістю понад 1,5 млн грн

За клопотанням Святошинської окружної прокуратури міста Києва в АРМА для подальшої реалізації передано обладнання, яке застосовувалось для функціонування ботоферм та здійснення кібератак.

За даними слідства, двоє мешканців м. Києва, використовуючи телекомунікаційне обладнання, налагодили підпільний бізнес з надання дистанційного доступу до мережі Інтернет для анонімізації користувачів-ботів у соціальних мережах та здійснення хакерами кібератак.

Від початку війни та блокування в РФ доступу до іноземних соцмереж Facebook та Instagram, цей сервіс почав активно використовуватись російськими Інтернет-агітаторами для обходу блокувань та поширення у соцмережах антиукраїнської пропаганди начебто від імені українських користувачів.

Встановлено, що ці ботоферми мають відношення до кібератак у лютому 2022 року.

У квітні 2022 року функціонування протиправного сервісу було заблоковано. За результатами проведених обшуків правоохоронці вилучили близько 40 комп’ютерів, 1500 4G модемів із сім-картами українських операторів мобільного зв’язку, сервер управління та іншу комп’ютерну техніку і обладнання, загальною вартістю понад 1,5 млн грн.

Кошти від реалізації вилученого майна будуть перераховані на потреби ЗСУ.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Святошинського управління поліції ГУ Нацполіції в м. Києві за оперативного супроводу ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.