Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Продаж військової амуніції з гуманітарної допомоги - керівникам мережі магазинів повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито та повідомлено про підозру двом підприємцям, які організували схему продажу гуманітарної допомоги для військовослужбовців (ч. 3 ст. 201-2 КК України).

За даними слідства, у квітні 2022 року керівник та засновник мережі підприємств, яке спеціалізується на продажу товарів військового призначення, звернулись до однієї з військових частин Нацгвардії України у місті Києві з проханням надати їх підприємству сертифікат кінцевого споживача з метою ввезення на митну територію України військової амуніції – бронепластин та захисних шоломів для подальшої безоплатної передачі цій військовій частині.

Отримавши сертифікат, підприємці ввезли на територію України з Республіки Польща вантаж з 1500 бронепластин та 300 балістичних шоломів. Військова амуніція була оформлена як гуманітарна допомога. Це надало їм можливість уникнути проходження митних формальностей та сплати митних платежів до державного бюджету.

У подальшому підозрювані відмовились передавати це майно на потреби захисників України. Вони наполягали на передачі гуманітарної допомоги виключно на платній основі за роздрібною ціною шляхом укладення договорів купівлі-продажу. Ввезені бронепластини та шоломи вони виставили на продаж через мережу своїх підприємств.

Правоохоронці провели 8 санкціонованих обшуків за місцями їх проживання, а також у магазинах та складах, належних їм підприємств. У ході слідчих дій вилучено частину нереалізованої військової амуніції, чорнові записи та 120 тис незареєстрованих набоїв до вогнепальної зброї. Ринкова вартість ввезеної військової амуніції становить близько 8 млн грн.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів. У межах слідства перевіряється причетність підозрюваних до інших незаконних дій із гуманітарною допомогою.

Досудове розслідування здійснюється слідчими територіального управління ДБР, розташованого у місті Києві, за оперативного супроводу співробітників ГУ ДЗНД СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.