Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Припинено схему привласнення лісів у Київській області на 1 млрд грн – викрито злочинне угруповання

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрито організоване злочинне угруповання, яке спеціалізувалося на оборудках із землями лісового фонду України. Їх дії кваліфіковано як шахрайство, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення (ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України).

За даними слідства, учасники угруповання на підставі підроблених документів переоформили на підконтрольні суб’єкти підприємницької діяльності понад 100 га лісу вартістю більше 1 млрд грн. Надалі вони планували змінити цільове призначення землі під забудову для перепродажу афілійованим компаніям.

До складу злочинного угруповання входило близько 30 осіб – приватні і державні реєстратори, нотаріуси, адвокати, землевпорядники та експрацівники Держгеокадастру.

Правоохоронці задокументували факти привласнення земель державного фонду на територіях Бучанської, Боярської, Ірпінської та Дмитрівської ОТГ.

Під час обшуків за місцями проживання учасників угруповання виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, штампи, печатки приватних реєстраторів, які вони використовували для проведення оборудок.

За клопотанням прокурорів на земельні ділянки накладено арешт.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення учасникам угруповання про підозру та обрання міри запобіжного заходу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу співробітників СБУ у м. Києві та Київській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.