Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Пресконференція Андрія Костіна про роботу прокуратури за рік повномасштабної агресії РФ

Головний пріоритет роботи органів прокуратури в умовах воєнного стану – забезпечення розслідування злочинів, вчинених росією, та притягнення агресора до відповідальності. Про це Генеральний прокурор Андрій Костін зазначив під час пресконференції.

Ми – перша країна, яка розслідує воєнні злочини вже під час повномасштабної агресії, що триває. Це безпрецедентний виклик для усієї системи правосуддя. Але ми вистояли в перші, найскладніші дні війни та продовжуємо стабільно виконувати свою роботу – координацію органів правопорядку, представництво інтересів держави в судах та, звісно, документування воєнних злочинів.

З 24 лютого 2022 року зареєстровано понад 68 000 воєнних злочинів. Задокументовано 952 факти застосування заборонених засобів ведення війни. Серед них – касетні боєприпаси, міни, хімічні та запалювальні боєприпаси.

Всі ці злочини призвели до загибелі 9 655 осіб, в тому числі 461 дитини. Поранення отримали 12 829 осіб, з яких 926 - діти.

Коли говоримо про ці цифри, ми маємо усвідомлювати, що реальна кількість набагато вища. Адже ми досі не маємо доступу до окупованих територій

Загалом зареєстровано понад 2600 воєнних злочинів проти дітей, серед яких загибель або поранення дітей, факти збройного нападу на установи та заклади для дітей, а також факти примусової депортації або викрадення.

Найбільш системним видом злочинів проти дітей є примусова депортація на територію росії та білорусі. Наразі зафіксовано понад 16 000 примусово переміщених українських дітей. Але це лише ті, хто фігурує в кримінальних провадженнях. Повні цифри можуть бути кратно більшими. 

Велику кількість воєнних злочинів зафіксовано на територіях, звільнених від російської окупації.

На Київщині проводиться розслідування майже 11 000 воєнних злочинів. В результаті їх вчинення загинуло 2 290 цивільних осіб. Лише в Бучі – понад 700 мирних жителів.

Про підозру у вчиненні цих злочинів повідомлено 118 особам. До суду направлено обвинувальні акти стосовно 45 осіб. Винесено 3 обвинувальні вироки стосовно 4 осіб.

Ті самі патерни спостерігаються на інших звільнених територіях.

На Харківщині після деокупації виявлено тіла 936 осіб, з них 739 цивільних. Зокрема стихійне масове поховання 451 особи, з них 429 – цивільні. В ході розслідувань виявлена 21 катівня. Зафіксовані факти викрадення або зникнення понад 1007 цивільних осіб.

Загалом в області виявлено понад 12 000 воєнних злочинів. Повідомлено про підозру 20 особам. До суду направлено обвинувальні акти стосовно 8 осіб. Щодо 7 осіб винесено обвинувальні вироки.

Розслідується понад 11000 воєнних злочинів, вчинених на Херсонщині. Повідомлено про підозру 16 особам. До суду направлено 4 обвинувальні акти стосовно 6 осіб.

У Херсоні та звільнених районах області попередньо підтверджено існування 10 катівень. Зафіксовано факти викрадення або зникнення 1232 осіб.

Ворог цілеспрямовано знищує енергетичну інфраструктуру.

З початку повномасштабного вторгнення зруйновано або пошкоджено понад 81 тисяча цивільних об’єктів. Це понад 62000 житлових будинків, понад 2 300 – навчальних та виховних закладів, понад 450 – медичних закладів.

Пошкоджено або знищено 4040 інфраструктурних мереж - газопроводів водопроводів, електромереж.

Агресія РФ спричинила довгострокову шкоду довкіллю, яку весь світ відчуватиме протягом десятиліть. Збитки українській екології від війни, за даними Уряду, вже перевищують 46 мільярдів доларів США.

Органи прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у 11 кримінальних провадженнях за фактами вчинення збройними формуваннями РФ дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу. Це цілеспрямовані атаки на нафтобази, атаки на атомні електростанції та ядерні об’єкти. 

Докази у цих провадженнях будуть використані в міжнародному механізмі, покликаному стягнути з росії компенсацію за завдану шкоду. Для цього системно співпрацюємо з міжнародними партнерами. У 2022 році Офіс Генпрокурора приєднався до Європейської мережі прокурорів з охорони довкілля. На постійній основі діє група міжнародних експертів, які допомагають забезпечити високу якість проваджень та доказів щодо цих злочинів.

Починаючи з жовтня 2022 року, ворог цілеспрямовано знищує критичну цивільну інфраструктуру, зокрема, енергетичну. Завдано 255 ударів по 112-и обʼєктах.

Понад 77% цих ударів було завдано з жовтня по лютий - 197.

Ми розглядаємо ці атаки як навмисне створення непридатних для життя умов. Що відповідає одній з ознак геноциду, вказаній у Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Загалом за злочини країни-агресора отримали повідомлення про підозру 915 осіб.

276 особам повідомлено про підозру за воєнні злочини РФ.

До суду направлено обвинувальні акти стосовно 97 осіб за фактом вчинення воєнних злочинів. За результатами судового розгляду засуджено 26 осіб, 14 із них – військовополонені, 12 – заочно.

639 особам повідомлено про підозру у вчиненні злочину агресії проти України.

Серед них 22 представника вищого військового командування зс рф та Росгвардії, троє керівників правоохоронних та розвідувальних органів, керівники обох палат Федеральних зборів та інші високопосадовці.

Зокрема, голова Чеченської Республіки рф, керівник ПВК «Вагнер», Міністр оборони та Начальник Генерального штабу, командувач Росгвардією.

Також триває розслідування стосовно тих, хто здійснював ракетні обстріли українських міст. 

Заочні вироки – це не просто символічний акт справедливості. Це дії, необхідні для того, щоб мати основу для посилення санкцій, арешту активів та інших заходів з ускладнення незаконної діяльності цих осіб за кордоном. У випадку виїзду за межі росії, ці особи можуть бути заарештовані. 

На даний час розслідується понад 16 800 злочинів проти основ національної безпеки.

Серед них державна зрада, колабораційна діяльність, коригування ворожого вогню та інші види сприяння агресору.

Повідомлено про підозру 2932 особам. Серед них 5 народних депутатів, 274 правоохоронця, 24 депутата місцевих рад та міські голови. 

Скеровано до суду обвинувальні акти стосовно 2037 осіб. Серед них один народний депутат, 115 правоохоронців, 12 депутатів місцевих рад та міських голів. 489 осіб засуджено.

United for Justice

Робимо все від нас залежне, для притягнення винних у воєнних та інших міжнародних злочинах росії до відповідальності як в національних судах, так і на міжнародному рівні.

Проте є ті, хто, через обмеження існуючих правових механізмів, поки що не можуть постати перед судами — це президент, голова уряду та міністр закордонних справ держави-агресора. Засудити їх може лише спеціальний міжнародний трибунал.

Рішучість наших партнерів щодо його створення зросла після Генасамблеї ООН та масованих ракетних обстрілів, починаючи з жовтня. Наразі тривають перемовини щодо юридичної композиції спецтрибуналу.

В Гаазі на базі Євроюсту буде створено Міжнародний центр з розслідування злочину агресії в Україні. У ньому працюватимуть як українські прокурори, так і прокурори Joint Investigation Team (JIT).

Діє Core Group для напрацювання механізмів створення міжнародного трибуналу. Вона налічує понад 20 країн, зокрема до неї входять основні партнери України.

Завершуємо процес відкриття філіалу Офісу прокурора МКС в Києві. Також планується створення офісів у містах, які знаходяться ближче до лінії фронту.

Працюємо далі над об’єднанням наших союзників у системному форматі, який можна буде назвати “юридичним Рамштайном”.

На березень запланована масштабна міжнародна конференція United for Justice. Вона відбудеться в Україні, за ініціативою Офісу Генпрокурора.

Україна сьогодні тримає щит Європи на фронті. Ми також і на передовій процесів зміцнення системи світового правопорядку.