Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правосуддя, дружнє до дитини: На Кіровоградщині підлітка засуджено до громадських робіт замість тюремного строку

Керівник Кіровоградської обласної прокуратури оскаржив вирок суду 16-річному хлопцю за скоєння ДТП як занадто суворий.

За матеріалами справи, у липні 2023 року у м. Новоархангельськ підліток за відсутності посвідчення водія сів за кермо батькового мотоцикла та поїхав разом зі своїм неповнолітнім товаришем. Хлопець не впорався з керуванням на мокрій дорозі та допустив перекидання транспортного засобу. Пасажир мотоцикла отримав ушкодження середнього ступеня тяжкості. Відповідно до судового рішення підлітка було засуджено до 1 року позбавлення волі.

Керівник прокуратури вимагав скасувати вирок через невідповідність призначеного покарання тяжкості злочину. Звернув увагу на низку суттєвих пом’якшуючих обставин. Зокрема, кримінальне правопорушення вчинене неповнолітнім вперше, він щиро розкаявся та активно сприяв слідству.

Хлопець має позитивні характеристики з місця проживання та навчання.

Крім того, потерпілий просив не позбавляти волі свого товариша.

Наразі Кропивницький апеляційний суд, задовольнивши апеляційну скаргу, ухвалив новий вирок.

Підлітку призначено більш м’яке покарання – 90 годин громадських робіт з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки.

Його звільнили з-під варти у залі апеляційного суду.

Ця справа є яскравим прикладом реалізації Пілотного проєкту щодо імплементації у практичній діяльності міжнародних норм правосуддя, дружнього до дитини. Прокуратура забезпечує найкращі інтереси дитини, яка стала учасником кримінального провадження.