Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правоохоронці забезпечили відшкодування Міністерству оборони завданих злочином майже 1,5 млрд грн збитків

Завдяки злагодженим діям прокурорів Офісу Генпрокурора та слідчих СБУ, а також за сприяння Міністерства оборони України, під час досудового розслідування в січні 2024 року розірвано збитковий державний контракт зі спецекспортером на придбання партії артилерійських снарядів для ЗСУ. Грошові кошти в сумі 35 млн євро, що в еквіваленті становить майже 1,5 млрд грн, вже повернуто компанією-нерезидентом на рахунки Міністерства оборони України.

Йдеться про договір, який у грудні 2022 року підписав підозрюваний - керівник одного з Головних управлінь Міноборони. Він уклав додаткову угоду до державного контракту з компанією-посередником на поставку артснарядів за завищеними цінами, розуміючи недоцільність та економічну необґрунтованість умов цієї угоди. Також  чиновник організував перерахування з рахунків Міністерства оборони України грошових коштів, які в кінцевому результаті були перераховані на рахунки іноземної компанії.

Підозрюваному інкриміновано перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ч. 2 ст. 114-1 КК України). Наразі він перебуває під вартою.

Досудове розслідування за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора здійснюється СБУ за оперативного супроводу військової контррозвідки СБУ у взаємодії з Міністром оборони України.