Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правоохоронці провели обшуки в рамках провадження щодо закупівлі карет швидкої допомоги

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами зловживання службовим становищем та заволодіння коштами (ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України).

За даними слідства, упродовж 2021 року між державним підприємством та переможцем публічних закупівель, у тому числі і за спрощеною процедурою, були укладені договори загальною сумою 1,3 млрд грн. Відповідно до них підрядник повинен був поставити 815 автомобілів швидкої допомоги у чітко визначені терміни – 15 та 28 грудня 2021 року.

За основними договорами замовник одразу здійснив на рахунки підрядника 100% передоплату. У договорах чітко зазначалося про відповідальність у разі порушення строків поставки – накладення штрафних санкцій та пені.

Уклавши неодноразово відповідні додаткові угоди, замовник офіційно пролонговував поставки. Таким чином постачальнику вдавалося уникнути будь-яких санкцій, а замовнику їх не застосовувати.

Станом на січень 2023 року виконані поставки в повному обсязі лише по чотирьох угодах – це 97 авто на суму 211,7 млн грн, по семи – пролонговані до квітня 2023 року, ще сім договорів розірвані.

В рамках кримінального провадження для отримання матеріалів та речей, що можуть мати значення для слідства, правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцем мешкання керівника та власника товариства-постачальника та в офісних приміщеннях, у тому числі замовника.

Слідчі та процесуальні дії здійснювалися прокурорами спільно зі слідчими Головного управління Нацполіції у м. Києві разом з оперативними співробітниками Департаменту стратегічних розслідувань НП України.

Заходи з документування проводяться за сприяння Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаних від корупційних та інших злочинів.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.