Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правоохоронці домоглися скорочення на 4 % тіньового ринку тютюнових виробів у порівнянні з даними, опублікованими у 2022 році

Обсяг ринку нелегальної тютюнової продукції в Україні станом на кінець 2022 року зменшився. Результати дослідження інституту Kantar Ukraine свідчать про перше значне скорочення нелегального ринку тютюну, місячні обсяги якого стали найнижчими за останні майже два роки.

Зменшенню обсягів нелегальної реалізації тютюнових виробів передувала, серед іншого, низка заходів, здійснених Офісом Генерального прокурора спільно з органами правопорядку.

В листопаді 2022 року заступник Генерального прокурора провів зустріч з міжнародними компаніям, які є виробниками тютюнової продукції та Американською торгівельною палатою в Україні. На зустрічі учасники обговорили проблему росту рівня тіньового ринку тютюнових виробів та обмінялись інформацією щодо стану протидії цьому явищу. Представників бізнесу було запевнено, що правоохоронні органи посилять координацію на цьому напрямі роботи.

У свою чергу, в ході останньої зустрічі у січні 2023 року представники бізнес-спільноти вже розповіли про позитивний ефект від комплексної роботи органів правопорядку та відзначили зменшення ринку нелегальних тютюнових виробів. Виявилось, що на 4 % скоротився тіньовий ринок тютюнових виробів у порівнянні з попередніми даними, опублікованими у 2022 році.

Згідно з опублікованими даними, загальна частка нелегальної тютюнової продукції на кінець 2022 року становила близько 17,8%. Це найнижчий показник обсягу тіньової продукції з травня 2021 року.

Позитивна динаміка щодо зменшення частки підробленої продукції також мала вплив на скорочення обсягів усього тіньового ринку, який складається з контрафакту (підробленої продукції), контрабанди та продукції, яка призначена для безмитної торгівлі або для експорту, але нелегально реалізується в Україні.

«В Україні в 2022 році рівень нелегальної тютюнової продукції становив 19,9%. Проте, зменшення у листопаді частки підробленої продукції призвело до зниження загального рівня нелегальної продукції наприкінці року», – йдеться у презентації.

Зокрема, з метою протидії нелегальному обігу підакцизних товарів, було проведено ряд обшуків у Волинській, Закарпатській, Львівській, Рівненській областях щодо нелегальних виробників та дистриб'юторів, вилучено лінію виробництва нелегальної тютюнової продукції, повідомлено підозру за фактом умисного ухилення від сплати податків на загальну суму 270 млн грн та легалізації доходів від безтоварної реалізації тютюнових виробів на суму 1,1 млрд грн.

Одним із головних завдань залишається боротьба з центрами виробництва та розповсюдження нелегальних тютюнових виробів, що дозволить зменшити обсяги тіньового ринку та, як наслідок, збільшить надходження до державного бюджету.