Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Права дитини — найвища цінність: основні цифри та факти про роботу Офісу Генпрокурора у сфері захисту прав і свобод дітей

Навіть в умовах повномасштабної війни ювенальні прокурори працюють заради захисту прав дітей, згідно з українським законодавством та сучасними міжнародними стандартами.

Під час війни кожна українська дитина зазнала та продовжує зазнавати порушення своїх законодавчих прав, закріплених в Конституції України та у міжнародно-правових актах. Зокрема, щодня порушуються такі основоположні права, як право на життя, здоров’я, право на розвиток особистості, право на освіту, право на проживання в сімʼї та інші.

Офіс Генерального прокурора посилює роботу ювенального напряму та відіграє одну з провідних ролей у формуванні державної політики з питань захисту інтересів дітей, сприяючи впровадженню кращих міжнародних практик та вимог міжнародних актів і конвенцій.

У Міжнародний день захисту дітей наводимо основні цифри та факти щодо роботи Офісу Генпрокурора у вказаній сфері.

Наслідки збройної агресії рф. Воєнні злочини проти дітей

Офіс Генерального прокурора та органи прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у 2906 кримінальних провадженнях щодо злочинів, пов’язаних зі збройною агресією рф проти України, вчинених стосовно дітей та у сфері охорони дитинства.

Про підозру у скоєнні злочинів проти дітей вже повідомлено 35 військовослужбовцям рф у 15 кримінальних провадженнях. Обвинувальні акти стосовно 30 осіб скеровано до суду, 11 осіб засуджено.

Згідно з офіційними даними ювенальних прокурорів, внаслідок повномасштабної агресії рф загинуло 484 дитини, 992 – поранено. Понад 19500 дітей були примусово депортовані російськими окупантами. 371 з них вдалося повернути в Україну. Ці цифри не остаточні — вони не включають дані з тимчасово окупованих територій, також збір інформації та доказів ускладнений у місцях ведення активних бойових дій.

Робота органів прокуратури в сфері захисту прав та свобод дітей

Завдяки зусиллям прокурорів захищено права та інтереси 8608 дітей, з яких більше половини постраждали від війни. До суду скеровано обвинувальні акти щодо вчинення 4033 злочинів проти дітей, засуджено 1613 осіб.

Зареєстровано 867 кримінальних проваджень, повʼязаних із злочинами проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей. Скеровано до суду 541 обвинувальний акт, вироки отримали 240 осіб. Щодо понад 500 осіб внесені відомості до Єдиного реєстру засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

Також з метою захисту прав і свобод дітей у минулому та поточному роках до суду пред’явлено 858 позовів на суму понад 7,2 млрд грн, з яких на даний час задоволено 635 позовів на суму понад 1,58 млрд грн. Окрім цього, захищено державну та комунальну власність на суму 2,2 млрд грн.

Прокурори активно відслідковують і реагують на питання законності розпорядження органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування майном, землями навчальних, оздоровчих та інших закладів для дітей. За втручання прокурорів захищено та повернено землі освітнього призначення площею 4972 га.

Зокрема, захищені обʼєкти та майно:

- Полтавського державного навчально-курсового комбінату агропромислового комплексу (площею понад 3 тис кв.м на земельній ділянці 2,85 га)

- Херсонського професійного ліцею зв’язку та поліграфії (площею 269,4 кв. м вартістю 471 тис гривень)

- дитячого садочку в с. Ковтуни (площею 707,8 кв.м вартістю 17,3 млн грн), Навчально-виховного центру допрофесійної підготовки та технічної творчості молоді м. Києва (площею 1850 кв. м вартістю 11,8 млн грн)

- Прилуцького технічного фахового коледжу (площею 316,7 кв.м вартістю 13,4 млн грн).

Захищена низка інших освітніх закладів шляхом розірвання відповідних незаконних договорів та повернуто навчальним закладам земельні ділянки.

Нові стандарти та підходи. Центри за моделлю Барнахус

Офіс Генерального прокурора спільно з профільними міністерствами, представниками провідних громадських організацій, міжнародними та національними експертами системно працює над удосконаленням захисту прав дитини в кримінальному процесі.

За підтримки Ради Європи та з урахуванням рекомендацій моніторингових звітів ОБСЄ і зауважень Комітету ООН з прав дитини розроблено Стандарти правосуддя, дружнього до дитини. Основні принципи, на яких вони ґрунтуються — це:

- Поважати дитину – враховувати її думки та інтереси. Роз’яснювати права зрозумілою мовою. Забезпечити право на конфіденційність інформації

- Не лише розслідувати, а й надавати допомогу. Це включає комфортні умови на всіх етапах процесу, супровід кваліфікованого дитячого психолога

- Уникати повторної травматизації — обмежити кількість слідчих дій за участі дитини

- Давати шанс дітям, які помилилися — запровадити відновні та гуманні підходи до дітей, які порушили закон

- Підвищувати компетентність фахівців, зокрема через спеціалізацію відповідних підрозділів та спеціалістів, які працюють з дітьми.

Надважливим елементом реалізації такої політики стало створення центрів захисту для дітей, які постраждали чи стали свідками злочинів. Заклади працюють за моделлю Барнахус (Barnahus).

Центри передбачають створення в одному місці умов з надання комплексної медичної, психологічної, правової допомоги, соціального супроводу кваліфікованими спеціалістами. Також там враховані всі головні міжнародні практики із проведення слідчих дій із запобіганням можливої ретравматизації. Зокрема, допити проводяться лише один раз в окремій кімнаті навченими спеціалістами. За діями в іншій кімнаті для прослуховувань слідкують суддя, слідчий, прокурор, адвокати обвинуваченого і дитини.

Такий підхід захищає дитину під час проведення процесуальних дій та звільняє від необхідності участі в подальшому судовому засіданні.

Наразі центри підтримки для дітей функціонують у 5 областях – Вінницькій, Миколаївській, Тернопільській, Чернівецькій, Житомирській та у м. Києві. Всі вони були відкриті у 2021-2022 рр. В цьому році планується відкриття ще у двох областях – Кіровоградській та Полтавській.

Учасниками програми відновлення для неповнолітніх, яких підозрюють у вчиненні злочину стали вже 542 дитини.

Також у межах співпраці Офісу Генпрокурора з дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та громадськими організаціями створено реєстр спеціально кваліфікованих психологів. Вони залучені до понад 200 слідчих дій у відповідних провадженнях.

У співпраці з Офісом Ради Європи проведено низку навчальних заходів для ювенальних прокурорів, спрямованих на впровадження найкращих міжнародних стандартів захисту прав і свобод дітей у кримінальному провадженні.

Спільна з міжнародними партнерами робота із посилення захисту прав дітей триває. Працюємо щодня заради нашої перемоги.