Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повторно арештовано корпоративні права підприємства екснардепа та російського олігарха, які видобувають газ та нафту з державних надр

За клопотанням Офісу Генерального прокурора 4 травня 2023 року повторно арештовано корпоративні права ПрАТ "Укрнафтобуріння", яке разом з ТОВ «Сахалінське», ТОВ «Сіріус-1» та ТОВ «Іст Юроуп Петролеум» протиправно привласнили надра Сахалінського нафто-газового родовища.

Корпоративні права передані в АРМА.

За даними слідства, ПрАТ «НАК «Надра України» займалося інвестиційними проектами у геологорозвідувальній галузі на території України.

Через укладення низки угод з його власності на користь суб’єктів господарювання незаконно вибуло майно вартістю десятки мільйонів гривень.

Всі ці товариства афілійовані з російським олігархом та народним депутатом України VIII скликання.

Зокрема, через протиправну діяльність посадовців ПрАТ «НАК «Надра України» та низки комерційних структур Україна де-факто втратила право на Сахалінське нафто-газове родовище на Харківщині, при тому, що з державного бюджету на розробку даного родовища було витрачено понад 1 млрд грн.

За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд кубометрів.

Нагадаємо, арешт на корпоративні права всіх вказаних підприємств накладено у квітні 2023 року, але рішенням суду від 3 травня 2023 року арешт копоративних прав ПрАТ «Укрнафтобуріння» скасовано. Мотиви судового рішення стороні обвинувачення не відомі, оскільки в ньому викладена лише резолютивна частина.

Досудове розслідування за фактом зловживання владою або службовим становищем здійснюється слідчими Головного слідчого управління ДБР за оперативного супроводу Служби безпеки України (ч. 2 ст. 364 КК України).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.