Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру у державній зраді агентам військової розвідки рф

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора двом громадянам України повідомлено підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення рф киянин та донеччанка були завербовані та входили до агентурної мережі керівника оперативної групи головного управління розвідки генерального штабу збройних сил держави-агресора.

Підозрювані здійснювали підривну діяльність на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, обороноздатності та державній безпеці України на території міста Києва та Донецької області.

На виконання завдань представника військової розвідки ворога, використовуючи свої зв’язки у ДТЕК та підприємствах теплокомуненерго, мешканець Київщини збирав та передавав йому інформацію про результати ракетних обстрілів об’єктів критичної інфраструктури м. Києва та області.

Для цього директор департаменту однієї із столичних страхових компаній ініціював особисті зустрічі з керівниками київських енергогенеруючих підприємств, нібито щоб укладати договори страхування.

Насправді він це робив, щоб дізнатися інформацію про факти та наслідки російських обстрілів об’єктів критичної інфраструктури. Його цікавили масштаби пошкоджень та реальний технічний цих об’єктів.

На підставі отриманої розвідувальної інформації ворог коригував повторні атаки по енергопідприємствах столиці.

Затримали російського агента за місцем проживання в одному із селищ на Київщині.

Також до цієї агентурної мережі входила працівниця одного з навчальних закладів м. Краматорськ. Вона збирала та передавала кураторам рф інформації щодо переміщення та розміщення підрозділів ЗСУ, військкоматів, результатів обстрілів на території м. Краматорськ Донецької області.

Правоохоронці затримали обох в порядку ст. 208 КПК України.

Наразі Шевченківським районним судом м. Києва підозрюваним обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ за оперативного супроводу Департаменту контррозвідки СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.