Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру трьом особам, які шляхом шахрайства заволоділи понад 45 млн грн на «придбанні» БпЛА

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора трьом особам повідомлено про підозру у шахрайстві в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 190 КК України).

За даними слідства, підозрювані організували схему заволодіння коштами громадян під час придбання безпілотних літальних апаратів. Вони створювали видимість здійснення реальної господарської діяльності з постачання квадрокоптерів, пропонуючи їх за ціною, нижчою від ринкової на 20-30%. Але оплату за товар покупці мали здійснювати відразу в повному розмірі на рахунки фізичної особи підприємця.

В подальшому ці гроші перераховувались не за призначенням. Після отримання коштів та спливу певного проміжку часу підозрювані повідомляли потерпілим неправдиву інформацію про арешт товару або затримки у перевізників. Згодом їм говорили, що постачальник – шахрай.

Потерпілими від такої схеми переважно стали волонтери, військовослужбовці та представники громадських і благодійних організацій, які бажали закупити квадрокоптери та передати їх до різних підрозділів ЗСУ. Їм завдано більше 45 млн грн шкоди.

Наразі організатору схеми та іншому підозрюваному обрано запобіжні заходи – тримання під вартою, стосовно ще одного підозрюваного вирішується питання про оголошення у розшук.

Досудове розслідування здійснюється Головним слідчим управлінням Нацполіції України за оперативного супроводу ДКР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.