Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру російському військовослужбовцю, який залякував мирних людей і ґвалтував

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури повідомлено про підозру військовослужбовцю 34-ї окремої мотострілецької гірської бригади 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ (в/ч № 01485) у порушенні законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

За даними слідства, підрозділ підозрюваного з кінця березня 2022 року контролював територію Бериславського району Херсонської області, розмістивши бойову техніку, пересуваючись вулицями і користуючись майном місцевих жителів. При цьому їх принижували, залякували, погрожували розправою і проводили регулярні рейди по домоволодіннях щоб підкорити волю людей.

Під час таких рейдів підозрюваний російський військовослужбовець прийшов на подвір’я місцевої жительки. Погрожуючи розправою їй та її дитині, підозрюваний здійснив акт сексуального насильства, тримаючи біля жінки ніж.

В подальшому він, без згоди постраждалої, почав проживати в її будинку, погрожував розправою над дитиною і ґвалтував.

Згідно нових стандартів роботи з постраждалими від сексуального насильства на війні, жінці надана психологічна допомога. Її забезпечують фахівці ГО «Асісто». Всі процесуальні дії здійснюються з урахуванням інтересів постраждалої та захисту персональних даних.

Херсонська обласна прокуратура стала першою з регіональних установ, де під керівництвом Офісу Генерального прокурора здійснюється процесуальне провадження у справах щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). Надалі Офіс Генпрокурора продовжить впровадження нових стандартів роботи з цією категорією злочинів на рівні обласних прокуратур.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося Управлінням СБУ в Херсонській області.