Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру російському олігарху – ексвласнику українського приватного банку

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора складено повідомлення про підозру російському олігарху – колишньому бенефіціарному власнику українського банку, який входив в топ 5 за розміром власного капіталу в Україні.

Йому інкриміновано створення організованої злочинної групи та керівництво її діяльністю, спрямованою зокрема на підроблення офіційних документів та документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, а також ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358; ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1; ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209; ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України).

За даними слідства, російський олігарх, який має громадянство рф та Ізраїлю, контролює діяльність міжнародної фінансово-промислової групи, до складу якої входять також кіпрські компанії та раніше входив український приватний банк. Із залученням підконтрольних йому засновників та керівників цих компаній він вивів активи банку під виглядом виплати роялті за використання торгових знаків, які раніше належали материнському банку у рф. У 2021 році право власності на ці торгові знаки переоформлено на кіпрського нерезидента для забезпечення можливості застосування умов пільгового оподаткування та положень Конвенції про уникнення подвійного оподаткування.

В такий спосіб російських олігарх разом з іншими співучасниками забезпечив умисне ухилення від сплати податків в Україні службовими особами належного йому українського банку при виплаті роялті на адресу офшорної кіпрської компанії.

Крім того, підконтрольні російському олігарху керівники офшорних компаній підробили офіційні та реєстраційні документи українського товариства, а саме попередній договір купівлі-продажу корпоративних прав – частки в статутному капіталі цього товариства. Його директором була підставна та підконтрольна олігарху особа. Таким чином, керівники офшорних компаній сприяли російському олігарху у вчиненні фінансових операцій з коштами та правочину з майном підконтрольних компаній.

На теперішній час власник банку перебуває за межами України, тому правоохоронцями вживаються заходи у рамках міжнародного співробітництва.

Під час розслідування у цьому кримінальному провадженні накладено арешт на рахунки 5 кіпрських компаній, на яких обліковано коштів на загальну суму 469,4 млн грн, цінні папери на загальну суму 12,2 млрд грн, корпоративні права на суму понад 3,4 млн грн, а також 738 об’єктів нерухомості, належних банку.

Вже складено повідомлення про підозру трьом керівникам кіпрських компаній за фактами сприяння у підробленні документів та легалізації коштів на загальну суму 169 млн грн, а також колишнім керівникам українського банку в умисному ухиленні від сплати податків на загальну суму понад 18 млн грн, вчиненого в інтересах російського олігарха.

Триває судовий розгляд за обвинуваченням службової особи банку за фактами пособництва у підробленні реєстраційних документів приватного товариства та інших офіційних і банківських документів.

Крім того, до суду скеровано обвинувальний акт та клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності за строками давності стосовно двох громадян України, яких використано як номінальних керівників приватного товариства, задіяного у схемі виведення коштів російського олігарха.

Стосовно російського олігарха застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), так само як і західними країнами -стратегічними партнерами України.

Наприкінці липня цього року Урядом прийнято рішення про націоналізацію вказаного банку та виведення його з ринку.

Досудове розслідування здійснюється детективами Бюро економічної безпеки України за оперативного супроводу співробітників Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.