Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру підсанкційному російському олігарху – власнику консорціуму «Альфа-Груп»

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора російському олігарху повідомлено про підозру за фактом фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 КК України).

За даними слідства, уродженець міста Львова, будучи співвласником та головою наглядової ради російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп» був залучений військово-політичним керівництвом рф до реалізації внутрішньої та зовнішньої політики держави-агресора. Його залучили до співфінансування військово-промислового комплексу та державних воєнізованих організацій рф.

Підозрюваний протягом 2014-2022 років надавав управлінські доручення підконтрольним посадовим особам дочірніх компаній з метою фінансування дій для зміни меж території або державного кордону України.

Російський олігарх спільно із посадовими особами Міноборони рф організував відкриття у закритих військових містечках мережі магазинів «Воєнторг-П’ятірочка». Вони були розраховані на військовослужбовців та членів їх сімей. Отриманий від діяльності цих магазинів прибуток, Міноборони рф використовувало для торгово-побутового забезпечення військ рф.

За його вказівкою представники дочірніх компаній надавали послуги страхування для військових частин та управлінь росгвардії, які безпосередньо брали участь у здійсненні військової агресії рф на території України.

Також надавали кредити російським підприємствам-виробникам зброї та забезпечували представників окупаційної влади на тимчасово окупованих територіях засобами комунікації. Організували встановлення знижки на телефонні дзвінки російських абонентів на тимчасово окуповані рф території.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки за оперативного супроводу ГУ «І» ДЗНД СБУ.