Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру підсанкційному олігарху і топменеджменту його компаній, які проводили мільярдні фінансові махінації

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора підсанкційному олігарху та двом представникам топ-менеджменту повідомлено про підозру в ухиленні від сплати податків (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України).

За даними слідства, підконтрольний олігарху холдинг за безцінь викупав у збанкрутілих банківських установ права вимоги до підприємств енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей. Це надавало йому змогу втручатися у внутрішню діяльність підприємств.

Починаючи з 2018 року,  підконтрольні йому компанії взяли участь у понад 100 аукціонах з продажу майна неплатоспроможних банків, викупивши активи балансовою вартістю понад 100 млрд грн лише за 2 млрд грн.

В подальшому топ-менеджмент компаній шляхом юридичних та банківських маніпуляцій здійснював прихований продаж корпоративних прав і цілісних майнових комплексів, які були попередньо викуплені учасниками схеми за цінами значно нижче ринкових. При цьому вони не сплачували податок на додану вартість та податок на прибуток, завдавши збитків на суму майже 100 млн грн.

У межах кримінального провадження накладено арешт на корпоративні права та рахунки 101 задіяної у протиправній діяльності компанії, понад 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів учасників схеми.

Наразі встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до скоєння зазначеного кримінального правопорушення.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.