Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру львівському бізнесмену, який сприяв державі-агресору у здійсненні «паралельного імпорту» елітних транспортних засобів до рф

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора львівському підприємцю повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору, заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службовому підробленні (ч. 1 ст. 111-2, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України).

За даними слідства, підозрюваний купував в Україні елітні транспортні засоби та за підробленими документами транзитом через Польщу та республіку білорусь вивозив їх до рф.

Санкції ЄС призвели до того, що більшість відомих світових авто-брендів припинили діяльність на автомобільному ринку рф. Залишилися лише російські та китайські марки. З’явився дефіцит транспортних засобів закордонного виробництва. Політичне керівництво держави-агресора організувало та легалізувало у правовому полі так званого «паралельного імпорту» – ввезення товарів без згоди правовласника товарного знаку.

Елітні авто, ввезені підозрюваним, реалізовувались на території країни-агресора. Їхніми новими власниками, окрім інших, стали представники пропагандистського телеканалу «RT» та «Газпрому».

За інформацією правоохоронців, протягом 2022-2023 років бізнесмен нелегально переправив російським «замовникам» більше 45 автомобілів на загальну суму понад 3 млн євро.

Вже після того, як транспортні засоби фактично знаходились на території рф, підприємець звертався до податкової із заявами про повернення йому сум бюджетного відшкодування з ПДВ. Мотивував він це тим, що транспортні засоби використовуються ним у підприємницькій діяльності на території України.

Таким чином підозрюваний ще й заволодів бюджетними коштами на суму понад 1 млн грн.

Під час обшуків за місцями перебування підозрюваного у Києві та Львові правоохоронці виявили 35 печаток підприємств, у тому числі офшорних компаній, задіяних у «схемі», фінансово-господарську документацію, мобільні телефони та комп’ютери з доказами незаконної діяльності.

Наразі на майно учасників оборудки на загальну суму понад 700 млн грн накладено арешт.

До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 17 підприємств, більше півсотні нежитлових виробничих приміщень в різних регіонах України, у тому числі в Криму, 22 квартири у Києві та Львові, майже три десятки земельних ділянок і більше 40 елітних автомобілів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки за оперативного супроводження ДКІБ СБУ. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.