Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру директору підприємства, яке використовувалось для виведення активів російського олігарха із України

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчиненого службовими особами приватної банківської установи. Бенефіціарними власниками цієї банківської установи є бізнесмени РФ.

За даними слідства, російський олігарх та бізнесмени, використовуючи підконтрольні кіпрські компанії та згадану належну їм банківську установу, до війни і упродовж збройної агресії РФ проти України намагаються вивести активи з банківської системи в Україні.

Вони призначили директором на фіктивному приватному підприємстві, за допомогою якого виводилися кошти, громадянина України для використання його імені та інших даних у незаконній діяльності. Таким чином упродовж воєнного стану із рахунків контрольованого злочинною групою банку на офшорні рахунки цих компаній, підконтрольних російському олігарху, з України планувалось вивести 169 млн грн. 

Наразі за клопотанням прокурорів Офісу Генпрокурора на ці кошти, які знаходились на рахунках кіпрської компанії в банківській установі України, накладено арешт.

Таким чином російський олігарх із бізнесменами намагалися уникнути можливих негативних наслідків у вигляді накладення санкцій та застосування заходів примусового вилучення прав власності, передбачених законодавством України.

В рамках розслідування кримінального провадження правоохоронцями було проведено ряд обшуків у згаданих установах та повідомлено про підозру керівнику фіктивного приватного товариства за фактами незаконних дій з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, підроблення реєстраційних та інших офіційних документів (ч. 2 ст. 200, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 358 КК України).  

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється детективами Бюро економічної безпеки за оперативного супроводу ДСР Нацполіції України. З метою виконання завдань кримінального провадження Офісом Генпрокурора організовано взаємодію із Держфінмоніторингом, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державною податковою службою України.