Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру 5 учасникам організованої групи з окупованої Луганщини, які провадять російську пропаганду в закладах освіти

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру п’ятьом учасникам організованої групи, які займаються російською пропагандою в освітніх закладах.

За даними слідства, з березня 2022 року та дотепер в тимчасово окупованому Старобільського районі Луганщини діє злочинне угруповання. Усі фігуранти – колишні освітяни, які після повномасштабного вторгнення рф почали активно співпрацювати з владою країни-агресора.

«Начальниця управління освіти адміністрації Старобільського району ЛНР» розробила злочинний план для цілеспрямованого завдання шкоди інформаційній безпеці України шляхом поширення прокремлівських наративів.

Для цього окупаційна псевдопосадовиця залучила чотирьох директорів так званих «державних загальноосвітніх установ ЛНР»: «Підгорівської середньої школи», «Старобільської гімназії», «Старобільської середньої школи № 4» та «Половинкинської середньої школи».

Вони організовують та проводять зібрання й інші публічні заходи за участі школярів, їх батьків та місцевих жителів. На них відкрито підтримують росію та встановлену нею владу, утвердження окупації частини території України.

Діяльність окупаційних освітніх закладів активно висвітлюється на сайтах «Міністерства освіти та науки ЛНР», «адміністрації Старобільського району ЛНР», а також інтернет-ресурсах так званої «ЛНР», сторінках у соцмережах та телеграм-каналах.

Також підозрювані систематично дають інтерв’ю на телеканалі псевдореспубліки «Луганськ 24».

Усім учасникам групи інкримінується здійснення пропаганди та інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, а також дії, спрямовані на впровадження стандартів освіти рф у закладах освіти, вчинені організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 111-1, ч. 6 ст. 111-1 КК України). Крім того, одному – колабораційна діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного управління Нацполіції в Луганській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.