Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Пострілами в голову вбив 5 мешканців Бучанського району – повідомлено про підозру командиру групи спецзагону «Ахмат»

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора одному із командирів групи швидкого реагування спеціального загону швидкого реагування «Ахмат» Управління федеральної служби військ національної гвардії РФ по Чеченській республіці повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, з 24 лютого 2022 року під час широкомасштабного вторгнення РФ на територію України та ракетного обстрілу з території РФ і РБ, збройні сили, військові формування РФ та спецзагін швидкого реагування «Ахмат» на озброєній військовій техніці окупували Бучанський район Київської області.

Упродовж березня 2022 року командир разом з підпорядкованими йому бійцями спецзагону «Ахмат» у с. Микуличі Бучанського району проводили спеціальні рейди. Вони залякували цивільне населення шляхом насильства з метою нібито запобігання їх співпраці зі Збройними Силами України.

Під час одного з таких рейдів 27 березня 2022 року підозрюваний умисно вбив пострілами з пістолета в голову 5 мешканців однієї вулиці окупованого села. Потерпілі знаходились у своїх будинках або поруч з ними і не брали участі у воєнних діях. Серед убитих – дві жінки та троє чоловіків, у тому числі одне подружжя та жінка похилого віку.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції України.