Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Поширювали дезінформацію для дестабілізації ситуації в Україні - викрито мережу ботоферм

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора ліквідовано дев’ять ботоферм, які діяли в Тернопільській, Полтавській, Черкаській, Сумській, Львівській, Чернівецькій, Харківській, Миколаївській та Закарпатській областях. Серед них – активні прихильники однієї з вітчизняних політсил.

За даними слідства, мережі дезінформації діяли в Тернопільській, Полтавській, Черкаській, Сумській, Львівській, Чернівецькій, Харківській, Миколаївській та Закарпатській областях. 

Для розповсюдження фейків було створено понад 5 тисяч анонімних акаунтів у соціальних мережах Facebook, Instagram, Twitter з аудиторію - більше 150 тисяч користувачів. Апаратно-програмні комплекси для «вирощування» ботів були встановлені у власних домівках або офісних приміщеннях.

За допомогою цієї мережі дезінформації намагалися розхитувати обстановку в Україні, дискредитувати діяльність вищого військово-політичного керівництва нашої держави в умовах війни. Розповсюджувалися неправдиві повідомлення про нібито замінування об’єктів та теракти в українських містах.

Правоохоронці провели обшуки, виявили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності, 5 тис SIM-карт українських операторів мобільного зв’язку, GSM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання.

Наразі встановлюються всі обставини вчинення злочину та особи причетні до цієї діяльності.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу СБУ.