Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Поширення фейкових новин – викрито мільйонну ботоферму

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора в межах розслідування у кримінальному провадженні за фактом несанкціонованого втручання в роботу інформаційних систем викрито мільйонну ботоферму (ч. 2 ст. 361 КК України).

За даними слідства, група осіб масово поширювала через Інтернет дезінформацію, у тому числі щодо діяльності вищого військово-політичного керівництва країни. Керівником цієї групи був громадянин РФ, який проживав у Києві і позиціонував себе як «політичний експерт». На замовлення однієї з політсил він організував інформаційно-підривну діяльність. Для координації своїх дій «був на зв’язку» з народним депутатом України, що входить до близького оточення колишнього керівництва держави.

Встановлено, що російський «політексперт» створив спеціальне програмне забезпечення. За його допомогою учасники групи керували в автоматичному режимі необмеженою кількістю анонімних акаунтів в найбільш популярних соцмережах. Для маскування протиправної діяльності вони облаштували відповідне обладнання у Києві, Харкові та Вінниці. Для поширення деструктивного контенту зловмисники адміністрували понад мільйон власних ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тис користувачів.

Пропагандистські потужності цієї ботоферми також використовували представники російських спецслужб. Через ботів вони поширювали фейкові новини щодо ситуації на фронті та здійснювали інформаційні диверсії.

Також «політексперт» неодноразово особисто оприлюднював деструктивну пропаганду, виступаючи на медіа-ресурсах, підконтрольних його «кураторам».

Під час обшуків правоохоронці вилучили апаратно-програмний комплекс, який забезпечував функціонування ботоферми; 5000 сім-карт, що використовувалися для створення та подальшого ведення технічних акаунтів; 200 «Proxy»-серверів для підміни ІР-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів.

Викрито мільйонну ботоферму спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу СБУ.

Досудове розслідування триває.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.