Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Понад 17 млн грн збитків через контрабанду лісу – у Житомирі судитимуть організовану злочинну групу

Житомирська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно організованої злочинної групи у складі директора декількох столичних фірм, бухгалтера, брокера та двох підприємців.

Їм інкриміновано контрабанду лісоматеріалів, легалізацію (відмивання) коштів, одержаних злочинним шляхом, перевезення і збут незаконно зрубаного лісу, а також підроблення документів та їх використання (ч. 3 ст. 201-1, ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 246, ч. 3, ч. 4 ст. 358 КК України).

Розслідуванням встановлено, що столичний підприємець разом з чотирма спільниками протягом грудня 2020 року-квітня 2023 років організував поставки незаконно здобутих лісоматеріалів до однієї з країн Європи.

Обвинувачені налагодили вивезення лісу-кругляку на деревообробні підприємства різних областей України, у тому числі Коростенського району. Там виготовляли пиломатеріали у промислових масштабах.

Надалі на деревину виготовляли документи про нібито законність її походження. Для приховування протиправних дій укладали фіктивні угоди про купівлю-продаж товару з різними приватними товариствами та підприємцями. У цій схемі було задіяно понад 30 суб’єктів господарювання.

На підставі документів з недостовірними даними брокер виготовляв відповідні сертифікати для оформлення товару на митниці і переправлення за кордон. 

У рамках слідства встановлено, що прибуток ОЗГ від контрабанди лісоматеріалів сягає 43 млн грн. Її учасники легалізовували кошти через підконтрольних приватних підприємців.

За висновками експертів, державі заподіяно збитків на понад 17 млн грн. 

Наразі заявлено позов про стягнення з обвинувачених заподіяної шкоди у повному обсязі. Накладено арешт на їхнє майно та вилучену під час обшуку деревину.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід – Управління СБУ в Житомирській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.