Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Підписання «Харківських угод» на користь Росії – завершено розслідування стосовно колишніх Президента та очільника Уряду

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування щодо колишніх Президента України та очільника Уряду, які підозрюються у державній зраді (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 КК України).

Наразі матеріали досудового розслідування відкриті стороні захисту для ознайомлення.

Розслідуванням встановлено, що експрезидент України, в порушення вимог Конституції та Закону України «Про міжнародні договори України», 21 квітня 2010 року у місті Харкові підписав від імені України Угоду, якою продовжив на 25 років строк перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України – АР Крим і м. Севастополі.

У свою чергу, ексголова Уряду, діючи спільно та за попередньою змовою з колишнім Президентом, у порушення згаданих нормативних актів, того ж дня підписав розпорядження про схвалення Кабінетом міністрів України так званих «Харківських угод» на користь Російської Федерації.

Колишні керівники держави штучно створили передумови для збільшення чисельності військ РФ на території України, їх переоснащення й модернізації та у подальшому – вторгнення збройних сил Російської Федерації і окупації ними АР Крим і м. Севастополя.

Окупація півострова надала можливість РФ здійснити протягом 2014-2022 років нарощування особового складу та військової техніки збройних сил ЧФ РФ, а також утворення нових військових частин та підрозділів ЗС РФ. Вони були застосовані державою-агресором для повномасштабного військового вторгнення 24 лютого 2022 року на територію України.

Таким чином екс-президент та колишній Прем’єр-міністр підозрюються у діяннях, умисно вчинених на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній безпеці України – наданні РФ та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

У зв’язку з переховуванням підозрюваних на території держави-агресора, у кримінальному провадженні слідчими Державного бюро розслідувань здійснювалось спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.