Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Підписання «Харківських угод» на користь Росії – суд дозволив спецдосудове розслідування щодо експрезидента України

За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора Печерським районним судом м. Києва надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно колишнього Президента України у кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним державної зради (ч.1 ст. 111 КК України). Таке рішення суду надає право стороні обвинувачення на проведення досудового розслідування стосовно підозрюваного за його відсутності (in absentia).

За даними слідства, яке здійснюється слідчими ДБР, експрезидент України, в порушення вимог Конституції, 21 квітня 2010 року у місті Харкові підписав від імені України Угоду між Україною та Російською Федерацією, якою продовжив на 25 років строк перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України – АР Крим і м. Севастополі.

У результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ Російської Федерації на території України, їх переоснащення й модернізації та у подальшому – вторгнення збройних сил Російської Федерації і окупації ними АР Крим і м. Севастополя.

Наразі за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора відносно експрезидента в порядку процедури in absentia вже здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом захоплення колишнім Президентом державної влади у вересні-жовтні 2010 року унаслідок повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року.

Також здійснюється заочне досудове розслідування у кримінальному провадженні за обставинами організації ним переправлення через держкордон у лютому 2014 року не менше 20 осіб та підбурювання до дезертирства співробітників УДО.

У всіх трьох кримінальних провадженнях судом надано дозвіл на арешт підозрюваного колишнього Президента.

В іншому кримінальному провадженні у справах Майдану в листопаді 2021 року завершено в спеціальному порядку досудове розслідування стосовно експрезидента та 9 високопосадовців, які 18-20 лютого 2014 року організували силову протидію мітингувальникам у центрі столиці. На даний час учасники кримінального провадження продовжують знайомитися з матеріалами досудового розслідування.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.