Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Підбурювання до дезертирства і незаконне переправлення через держкордон – суд дозволив спецдосудове розслідування щодо експрезидента України та його головного охоронця

За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора Печерським районним судом м. Києва надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього Президента України у кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України та підбурювання до вчинення дезертирства (ч. 2 ст. 332, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 408 КК України).

За даними слідства, 23 лютого 2014 року експрезидент України, діючи спільно з начальником служби своєї безпеки та представниками Російської Федерації, за допомогою трьох гелікоптерів збройних сил РФ, вилетів з с. Урзуф Донецької області та повітряним шляхом незаконно перетнув і переправив не менше 20 осіб, через державний кордон України до м. Анапа Краснодарського краю Російської Федерації.

Цього ж дня колишній президент, перебуваючи на територій військової частини Чорноморського флоту Російської Федерації в районі Козацької бухти в м. Севастополі, підбурював військовослужбовців Управління державної охорони України, які безпосередньо виконували завдання по забезпеченню його особистої охорони, до вчинення дезертирства.

Також судом надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього заступника начальника Управління державної охорони України – начальника Служби безпеки Президента України, якому інкриміновано організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України та дезертирство (ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 408 КК України).

Досудове розслідування триває та здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.