Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Перевезення викраденого українського зерна з Криму – накладено арешт на 4 судна-порушники

За клопотаннями прокуратури АР Крим та м. Севастополя суд наклав арешти на 4 судна, що порушили порядок в’їзду та виїзду з окупованого півострову. Судна заходили до закритих портів та терміналів Кримського півострова, приймаючі участь у незаконній схемі перевезення окупантами українського зерна до третіх країн, таким чином були знаряддям вчинення злочинів.

За процесуального керівництва прокуратури автономії здійснюється розслідування за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Встановлено, що судна «Матрос Позинич», «Михаил Ненашев», «Матрос Кошка» під прапором РФ, а також сирійське судно здійснюють систематичні незаконні заходи до закритого Севастопольського морського торговельного порту. Таким чином Кримський півострів використовується РФ як «сіра зона» для перевезення зерна, яким вони незаконно заволоділи.

Раніше в рамках цього провадження було повідомлено про підозру двом капітанам російських суден «Матрос Позинич» та «Михаил Ненашев».

З липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів окупованої території АР Крим та м. Севастополя, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства. Заходження суден під іноземним прапором до морських портів Криму правоохоронні органи автономії кваліфікують як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.