Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Переконались, що рухаємось у правильному напрямі: українські прокурори підбили підсумки навчального візиту до США

Представники Офісу Генерального прокурора разом з експертами українського громадського сектору переймали досвід підтримки постраждалих від злочинів у США. Протягом тижня у Вашингтоні вони зустрічались із працівниками Міністерства юстиції, ФБР, поліції, неурядових організацій, аналізуючи практики роботи з чутливими категоріями учасників кримінального процесу.

«Ми відвідали декілька центрів захисту прав дітей і дізнались про сучасні підходи до роботи з потерпілими. Офіс Генпрокурора впродовж останніх років працює над формуванням інституту правосуддя, дружнього до дитини, тому обмін досвідом дуже важливий для нас. І ми переконались, що рухаємось у правильному напрямі», – коментує прокурор Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Леся Мединська.

Також команда українських фахівців ознайомилась із практиками роботи з постраждалими від сексуального насильства. Анна Сосонська, начальниця другого відділу управління Офісу Генпрокурора з роботи зі злочинами сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, відзначає високу залученість недержавних інституцій, у тому числі на етапі збору доказів.

«В США багато залежить від кожного окремого округу, кожний штат має своє законодавство. Але спільне для нас – вибудовувати всі процеси таким чином, щоб у чутливих злочинах, таких як гендерно обумовлене, домашнє та сексуальне насильство, дбати в першу чергу про здоров’я і душевний спокій постраждалої особи», – каже вона.

За словами Андрія Гулкевича, прокурора управління Офісу Генпрокурора з роботи зі злочинами сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, заслуговує уваги підхід американських колег щодо термінів роботи з постраждалими та свідками.

«В США вона триває навіть після винесення судового рішення і підтримується урядом. Ми потребуємо запровадження такої системи в українській правоохоронній сфері, з відповідною зміною законодавства. Зараз ми надаємо підтримку зусиллями громадських організацій, однак, з урахуванням кількості воєнних злочинів та постраждалих від них, було б корисно залучити державні органи до системної допомоги», – констатує Андрій Гулкевич.

Під час візиту до Міністерства юстиції представників української делегації особисто привітав Генеральний прокурор США Меррік Гарланд. 

«Можемо говорити з абсолютною впевненістю, що наші партнери та колеги готові сприяти розбудові системи підтримки постраждалих і свідків. Вони діляться досвідом і передають найкращі практики, відзначаючи при тому, що виклики, з якими зіштовхнулася Україна – безпрецедентні. Ми вдячні за цю підтримку і продовжимо вибудовувати на роки діючу, функціональну систему для роботи з потерпілими від воєнних злочинів», – підсумовує керівниця Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Вероніка Плотнікова.

Навчання української команди було організовано Бюро з міжнародної боротьби з наркотиками та правоохоронної діяльності Держдепартаменту США (INL).