Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Передавали розвіддані фсб рф - викрито чотирьох жителів Херсонщини, серед яких ексдепутат райради

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури викрито і повідомлено про підозру чотирьом громадянам України, серед них колишній депутат райради Херсона, які співпрацювали з представником фсб рф.

За даним слідства, один з підозрюваних, виїхавши з України до рф наприкінці 2022 року, встановив контакт із офіцером фсб рф і погодився співпрацювати з ним. 

Для надання допомоги у підривній діяльності проти України він залучив свого знайомого, який виїхав до анексованого Криму. Згодом до протиправної діяльності долучились ексдепутат райради та жінка, яка працювала в одному з медзакладів обласного центру.

Пдозрювані забезпечували ворога інформацією про наявність і переміщення особового складу та техніки ЗСУ, розташування фортифікаційних споруд для подальшого нанесення ударів із різних видів озброєння. Аналогічна антиукраїнська діяльність здійснювалась і в інших населених пунктах області. 

За наслідками проведених слідчо-оперативних заходів ексдепутата та жінку викрито у Херсоні. 

Йому інкриміновано держзраду, вчинену в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 КК України). Також ексдепутату обрано запобіжний захід - тримання під вартою. Жінці - несанкціоноване поширення інформації про переміщення та розміщення ЗСУ (ч. 2 ст. 114-2).

Ще двом фігурантам заочно повідомлено про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 КК України).

Досудове розслідування здійснює УСБ України в Херсонській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.