Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ошукали щонайменше 40 людей, обіцяючи працевлаштувати у Швеції - повідомлено про підозру організованій групі

За процесуального керівництва Київської міської та Дніпровської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру організаторці та двом учасникам організованої злочинної групи у шахрайстві (ч. 4, ч.5 ст. 190 КК України).

За даними слідства, організувала шахрайську схему з працевлаштування за кордоном уродженка Івано-Франківської області, яка діяла разом з двома спільниками-киянами.

У соцмережах, месенджерах та на сайтах пошуку роботи вони публікували оголошення, в яких пропонували українцям працевлаштування у Швеції.

Фігуранти «консультували» зацікавлених у працевлаштуванні за кордоном, розповідали їм про вакансії, умови роботи та проживання, пояснювали процедуру отримання документів. Така інформація мала переконати потенційних жертв у тому, що вакансії цілком реальні та їх справді можуть працевлаштувати у Швеції.

За надання «консультативних» послуг, які жодним чином не гарантували працевлаштування, зловмисники брали оплату від 1 800 грн до 3 000 грн в Україні та 250-350 євро вже у Швеції. Там потерпілих на вокзалі Стокгольма зустрічала організаторка схеми. Після того, як у Швеції жінка отримувала другу частину коштів, вона переставала виходити на зв'язок.

За такою схемою підозрювані «працевлаштували» щонайменше 40 громадян, отримавши від них шляхом шахрайства 600 тис грн.

Наразі двох учасників організованої злочинної групи - мешканців м. Києва затримали, їм обрано запобіжні заходи.

Організаторці шахрайської схеми оголосили підозру заочно. Тривають слідчі дії з метою встановлення її місцезнаходження, можливих спільників та встановлення усіх потерпілих внаслідок шахрайства.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Дніпровського УП ГУ НП у м. Києві за оперативного супроводу Управління протидії кіберзлочинам в місті Києві Департаменту кіберполіції НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.