Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Організували «бізнес» на підробленні медичних довідок – на Хмельниччині викрито групу лікарів

За процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури викрито злочинну схему підроблення медичної документації, зокрема і для громадян, які підлягають мобілізації.

За даними слідства, до неї причетні голова лікарської комісії одного з медзакладів регіону, керівництво лікарні, спеціалізовані лікарі та пособники.

Фігуранти надавали «послуги» з підготовки та видачі медичних документів, оформлення фіктивних історій хвороб та сприяння в отриманні груп інвалідності. Також виготовляли документи, що надавали можливість ухилитися від військової служби та виїхати за кордон.

Сума винагороди коливалася від 2 000 до 5 000 доларів США залежно від пакета документів.

Довірені особи медпрацівників підшукували «клієнтів» та збирали їхні особисті документи. Посередником між лікарями та пособниками виступала медсестра. За 100 доларів США в день вона реєструвала отримані документи, відповідала за отримання та передачу грошей організатору «схеми».

Правоохоронці задокументували факт отримання та розподілу між трьома учасниками схеми 4 600 доларів США. Голову лікарської комісії, медсестру та одну з довірених осіб затримали у порядку ст. 208 КПК України.

Під час обшуків в службових кабінетах, за місцем проживання фігурантів та у їх авто вилучено гроші в національній та іноземній валюті на загальну суму понад 7 млн грн.

Наразі усім трьом затриманим повідомлено про підозру у зловживанні впливом (ч. 3 ст. 369-2 КК України).

Вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу, а також повідомлення про підозру іншим учасникам злочинної схеми.

Викриття протиправної діяльності проводили прокурори спільно зі слідчими ГУ Нацполіції в Хмельницькій області, працівниками УСР в Хмельницькій області ДСР НПУ та Управління СБУ в області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.