Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Організація та участь у «сходках» - затримано «ворів у законі» «Умку» та «Лашу Свана»

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора двом «ворам в законі» повідомлено про підозру у встановленні і поширенні злочинного впливу, а також організації та участі у злочинному зібранні «сходці» (ч. 3 ст. 255-1, ч. 1 ст. 255-2 КК України).

За даними слідства, «вори в законі», які мають кримінальні прізвиська «Лаша Сван» та «Умка», перебуваючи у статусі підозрюваних у справі щодо поширення злочинного впливу, з грудня 2020 року по березень 2021 року на території України організували і взяли участь в трьох злочинних зібраннях з представниками криміналітету.

На цих «сходках» вирішувалися питання координації злочинної діяльності та конфліктні ситуації. Також приймалося рішення про виділення фінансової допомоги з так званого «злодійського общака» на святкові потреби криміналітету та «ворів в законі», які перебувають у місцях позбавлення волі. На «сходці» одного з лідерів ОЗГ наділили ширшими повноваженнями – надали можливість збору коштів, одержаних злочинним шляхом, на території Одеси.

Зібрані правоохоронцями докази стали підставою для затримання «ворів в законі» в порядку ч. 4 ст. 208 КПК України. Наразі вирішується питання щодо обрання їм запобіжних заходів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням за оперативного супроводу Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України.

Раніше завершено досудове розслідування у справі щодо поширення цими «ворами в законі» злочинного впливу, а обвинувальний акт скеровано до суду.

Відомо, що «вори в законі» «Умка» - коронований у 2014 році, а «Лаша Сван» - у 1995 році. Вони здобули свої «звання» від топ-представників російського кримінального світу.

У межах даного кримінального провадження оперативники та слідчі продовжують проводити комплекс заходів для збору доказів протиправної діяльності інших представників криміналітету для притягнення їх до відповідальності.