Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Організація незаконних поставок вугілля з «ЛНР» та «ДНР» – у сприянні терористам та держзраді підозрюється п’ятий Президент України

Виконувачем обов’язків Генерального прокурора повідомлено про підозру п’ятому Президенту України, повноваження якого припинено, у вчиненні за попередньою змовою групою осіб державної зради та сприяння діяльності терористичних організацій (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України).

У цьому кримінальному провадженні раніше повідомлено про підозру фізичній особі та народному депутату України 9 скликання у вчиненні держзради та сприяння діяльності терористичних організацій, а також колишньому Міністру енергетики та вугільної промисловості України у сприянні діяльності терористичних організацій.

За даними слідства, у період з листопада 2014 року по січень 2015 року п’ятий Президент України за попередньою змовою із вказаними та іншими особами, а також представниками вищого політичного керівництва Російської Федерації вчинив державну зраду та сприяння діяльності терористичних організацій шляхом незаконної закупівлі вугілля у підконтрольних «ЛНР» та «ДНР» підприємств.

Внаслідок цих дій, більше 200 млн грн коштів державного підприємства були перераховані, а в подальшому переведені у готівку та розподілені на користь терористичних організацій.

У зв’язку із неявкою п’ятого Президента України, повноваження якого припинено, за викликом до органу досудового розслідування, йому повідомлено про підозру у передбачений КПК спосіб.

Слідчі дії тривають. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.