Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Олексій Хоменко: Україна розглядає цілеспрямоване знищення та викрадення культурної спадщини як намір російського керівництва вчинити геноцид українського народу

В рамках міжнародної конференції United for Justice. United for Heritage перший заступник Генпрокурора Олексій Хоменко взяв участь у панелі «Боротьба з незаконним обігом та розкраданням культурних цінностей». Модерував панель заступник координатора АСА, відомий британський адвокат з міжнародних прав людини та гуманітарного права Вейн Джордаш.

Під час дискусії обговорювали вирішальну роль культурної спадщини, яка наряду з історією, релігією та освітою, є інструментом зазіхань росії на державний суверенітет України.

«Агресор чітко та недвозначно демонструє свою мету — цілковите знищення української національної ідентичності. З початком повномасштабного вторгнення почалася фактична реалізація цього злочинного наміру», - наголосив Олексій Хоменко.

Він розповів про факти знищення Іванківського історико-краєзнавчого музею на Київщині, де зберігалися унікальні роботи художниці Марії Примаченко, зруйнування музею Григорія Сковороди та музею Головнокомандувача УПА Романа Шухевича у Львові. 

«Росія намагається знищити памʼять про всіх, хто боровся за свободу України. А те, що є можливість вивезти і привласнити, росія викрадає. Мародерство та пограбування українських музеїв на тимчасово окупованих територіях є масовим. І почалося це не у 2022 році, а на самому початку війни росії проти України — з окупації Криму», - зазначив він.

Яскравими прикладами стали виставки в Третьяковській галереї та Пушкінському музеї в Москві з незаконно вивезеними картинами з кримського міста Феодосія та артефактами зі Східно-Кримського історико-культурного музею-заповідника. 

За два роки повномасштабного вторгнення росія пограбувала щонайменше 40 українських музеїв. 

Серед них Маріупольський краєзнавчий музей та Маріупольський художній музей ім. Архипа Куїнджі. Серед експонатів музеїв археологічні пам'ятки та картини всесвітньо відомих майстрів, зокрема, роботи Куїнджі та його учнів. 

Херсонський обласний художній музей ім. О. Шовкуненка, з якого напередодні звільнення, у перші дні листопада 2022 року військовослужбовці зс рф спільно із представниками окупаційних адміністрацій викрали понад 10 тисяч експонатів. Це роботи видатних українських та європейських художників. 

Також розслідуються факти розграбування військовослужбовцями зс рф Херсонського обласного краєзнавчого музею. Слідство встановило, що з цього музею окупантами розграбовано і вивезено понад 5000 предметів експозицій та понад 23 000 об’єктів з фондосховища. Це колекції монет, зброї, сарматські прикраси, антикварні меблі, колекція ікон, картини та археологічні пам’ятки.  

Окрім того, розслідується розграбування окупаційною владою рф Мелітопольського міського краєзнавчого музею — викрадено, зокрема, колекцію скіфського золота та прикраси гунської та сарматської культури. У травні 2023 року пограбовано Бердянський художній музей.

Розкрадання музеїв супроводжується також й іншими злочинами - директорку Мелітопольського краєзнавчого музею окупанти викрали та незаконно утримували. Будівлю музею імені Архипа Куїнджі в Маріуполі було зруйновано.

«Варто зазначити, що розслідування таких злочинів не є простим. Кожен випадок є унікальним. Важливим елементом нашої роботи є взаємодія з партнерами та громадянським суспільством для забезпечення ретельного документування злочинів та встановлення всіх можливих фактів і обставин", - наголосив перший заступник Генпрокурора.

Не менш цінними він назвав співпрацю з громадськими організаціями, Міністерством культури України, ЮНЕСКО, іншими українськими інституціями та міжнародними організаціями та обмін інформацією з компетентними органами іноземних країн та міжнародними механізмами правосуддя.