Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Оголошено добір на 200 посад прокурорів окружних прокуратур: що варто знати

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) оголосила добір кандидатів на 200 посад прокурорів окружних прокуратур та спеціалізованих прокуратур у сфері оборони.

Прийом документів розпочався 5 квітня і триватиме до 28 квітня 2023 року. Добір проходитиме в окружні прокуратури 9 областей: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська області.

Також будуть відібрані кандидати на посади прокурорів Спеціалізованих прокуратур у сфері оборони Центрального, Західного, Південного та Східного регіонів (рівень окружних прокуратур). 

Які документи необхідно подати, які основні етапи добору та які особливості? В цьому матеріалі детальніше розглянемо основні запитання, що стосуються процесу добору.

Хто може взяти участь у доборі?

Згідно з частиною першою статті 27 Закону України «Про прокуратуру» прокурором окружної прокуратури за результатами добору може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту та володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

Не зможуть взяти участь у доборі особи, які визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними, які мають захворювання, несумісні з виконанням обов’язків прокурора, а також ті, які мають незняту чи непогашену судимість або на яких накладалося адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Які документи треба подати для участі у доборі? Які терміни?

Перелік документів, що подаються до КДКП для участі в доборі, а також технічні вимоги до них, можна знайти за цим посиланням.

Всі документи для участі необхідно подавати одночасно. Документи можна подати або в електронній, або в паперовій формі.

В електронній формі (онлайн):

На електронну адресу: [email protected]

В паперовій формі (через відділення пошти): 

на адресу Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (04050, м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, 81-Б)

Кінцевий термін подачі документів – 28 квітня 2023 року (16:45 за київським часом).

Які основні етапи добору?

Добір кандидатів та їх призначення на посаду прокурора здійснюється в порядку, визначеному Законом України «Про прокуратуру» та, серед інших, включає такі основні етапи:

1. Подання кандидатами необхідних документів до КДКП;

2. Складання кваліфікаційного іспиту, який включає анонімне тестування на знання законодавства та анонімне виконання практичного завдання;

3. Організація та проведення КДКП конкурсу на призначення прокурором-стажистом окружної прокуратури на основі рейтингу кандидатів;

4. Призначення кандидата прокурором-стажистом окружної прокуратури та проходження ним спеціальної підготовки (загальна тривалість – до 8 міс.);

5. В разі успішного проходження спеціальної підготовки — призначення на посаду прокурора окружної прокуратури.

Як проводиться кваліфікаційний іспит? Які будуть питання?

Складання кваліфікаційного іспиту передбачає перевірку рівня теоретичних знань у галузі права, європейських стандартів у галузі захисту прав людини, загальних здібностей та наявних практичних навичок, необхідних для роботи на посаді прокурора.

Кваліфікаційний іспит проводиться виключно в очному (офлайн) форматі шляхом проходження анонімного тестування та анонімного виконання практичного завдання.

Про дату, час і місце проведення кваліфікаційного іспиту КДКП повідомляє кандидатів, допущених до іспиту, не пізніше ніж за сім днів до визначеної дати. У цей же строк на офіційному вебсайті КДКП оприлюднюється перелік тестових запитань та зразок модельного практичного завдання.

Перебіг кваліфікаційного іспиту фіксується за допомогою відео- та звукозапису.

Чи можна обрати бажану область або прокуратуру, де є вакантне місце?

На етапі подання документів для участі в доборі не зазначається окружна прокуратура, в якій є вакантна посада прокурора окружної прокуратури, та/або регіон України.

Втім для тих кандидатів, які успішно склали кваліфікаційний іспит, КДКП оголошує конкурс на призначення прокурором-стажистом, де зазначається окружна прокуратура, в якій є вакантна посада. Кандидати можуть подати заяву на участь у конкурсі на посаду тієї чи іншої окружної прокуратури.

Орієнтовний перелік посад можна переглянути за цим посиланням. Фінальний перелік посад буде сформовано на етапі конкурсу.

Як проводиться конкурс на посаду?

За умови успішного складання кваліфікаційного іспиту, КДКП проводить конкурс на призначення прокурором–стажистом окружної прокуратури. Основою конкурсу є рейтинг кандидатів відповідно до кількості балів, набраних ними за результатами іспиту.

У разі наявності в кандидатів однакової кількості балів перевага надається тому кандидату, який працював на посаді прокурора або має більший стаж роботи в галузі права (частина 4 статті 32-1 Закону України «Про прокуратуру»).

Чому саме прокурор-стажист? Які умови для отримання повноцінної посади прокурора?

Згідно з ухваленими змінами в процес добору прокурорів, кандидати, які успішно склали кваліфікаційний іспит, призначаються прокурорами-стажистами. Прокурор-стажист проходить спеціальну підготовку і лише після її успішного завершення може стати прокурором окружної прокуратури.

Своєю чергою, спеціальна підготовка передбачає: 

1. первинну підготовку, що проводиться Тренінговим центром прокурорів України, тривалістю до двох місяців;

2. стажування, що проводиться у відповідній окружній прокуратурі, протягом шести місяців.

Прокурор-стажист може здійснювати процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки та нетяжкі злочини. Йому забороняється здійснювати процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях про тяжкі та особливо тяжкі злочини. Також він не може бути залученим до роботи в Офісі Генерального прокурора, обласних та прирівняних до них прокуратурах.

Усі процесуальні рішення прокурора-стажиста під час здійснення процесуального керівництва підлягають погодженню зі старшим прокурором групи прокурорів або з керівником органу прокуратури. Виконання інших функцій контролює керівник стажування.

Стажування завершується співбесідою, яка проводиться комісією із стажування, що утворюється наказом керівника відповідної обласної прокуратури.

У разі прийняття рішення про успішне проходження спеціальної підготовки КДКП надсилає уповноваженому керівникові обласної прокуратури подання про призначення прокурора-стажиста на посаду прокурора відповідної окружної прокуратури. Після цього керівник обласної прокуратури своїм наказом призначає прокурора-стажиста на посаду прокурора окружної прокуратури.

Куди звернутись, якщо в мене залишилися питання?

Додаткову інформацію надає Павлова Алла Михайлівна, начальник відділу добору

Тел.: (044) 200-74-04

Адреса електронної пошти: [email protected]

Звертатися в робочі дні: з 9:00 до 11:00 та з 14:00 до 16:00.