Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора вживає усіх заходів для притягнення до відповідальності винних у трагедії авіакатастрофи літака МАУ в Ірані

Напередодні других роковин трагедії авіакатастрофи літака авіакомпанії МАУ рейсу PS 752 заступник Генерального прокурора Максим Якубовський зустрівся з родичами загиблих громадян України, щоб поінформувати про стан досудового розслідування. У заході також взяли участь представники Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України та керівництво авіакомпанії МАУ.

За два роки у кримінальному провадженні щодо збиття літака відправлено 26 міжнародних запитів до іноземних країн. При цьому Іран продовжує фактично ігнорувати українські запити про міжнародну правову допомогу.

Заступник Генпрокурора повідомив, що нещодавно іранська сторона знову порушила досягнуті домовленості під час третього раунду міждержавних переговорів, який відбувся в червні 2021 року. Зокрема, не виконана обіцянка надати можливість ознайомитися українським прокурорам з матеріалами іранської кримінальної справи, яку вже відправили до суду. 

«Ретельно приховуються імена і посади обвинувачених осіб та дії, які інкримінуються кожному з них. Втім, я хочу запевнити, що ми рухаємося вперед у нашому кримінальному провадженні. І ми не єдині у цій боротьбі за справедливість. Канада, Великобританія та Швеція є надійними нашими партнерами як у міжурядовому процесі, так і у кримінальному блоці питань», – зауважив Максим Якубовський.

В рамках кримінального провадження досліджено 8 звітів, підготовлених представниками іноземних країн та організацій: 4 – іранських, 3 – канадських та 1 – спеціального доповідача ООН.

Прокурори Офісу Генпрокурора та слідчі СБУ щотижнево моніторять відомості у відкритих джерелах інформації, збирають докази та забезпечують надійне збереження усієї доступної інформації щодо обставин події.

Начальник Департаменту Офісу Генпрокурора Юрій Рудь зазначив, що в рамках розслідування в якості свідків допитано понад 50 осіб, проведено більше 100 оглядів фото та відеоматеріалів, проведено із залученням спеціалістів слідчий експеримент, триває комплексна комісійна криміналістична експертиза.

Офіс Генерального прокурора вживає усіх можливих заходів для встановлення об’єктивної істини та притягнення винних у цій трагедії до відповідальності.